BIH

Mnogi od nas mogu privući metal, samo to još ne znaju

"Dječaci magneti" postali junaci medijskih priča

E. S.

11.11.2016

Sedmogodišnji Eman Bajrić iz Mrazovca kod Bužima postao je popularan nakon što je prije nekoliko dana u “Avazu” objavljena priča kako mu se na tijelo, bez poteškoća, kao za magnet lijepe kašike i viljuške.

A nedavno su i svjetski mediji prenijeli priču o petogodišnjem Ermanu Deliću iz Gračanice, koji je demonstrirao da je ljudski magnet pa po sebi redao metalne predmete – kašike, kovanice, mobitele, koji su za njega bili zakačeni kao zakovani.

eman-bajric

Eman Bajrić

Nije fenomen

Ovih dana čitamo sjajnu i skoro nevjerovatnu priču o 12-godišnjem Azeru Šabiću iz Sarajeva, na čije se tijelo može zalijepiti čak i poteška pegla.

Slavko Matanović, bioterapeut iz Zagreba, ima objašnjenje za ove neobične pojave. No, za razliku od nas, Matanović ih nikada ne bi nazvao fenomenom.

- Bio sam na seminaru u Bugarskoj i gledao svojim očima kolegu iz Srbije koji je na sebe poredao deset šerpi. Nije ovdje riječ o fenomenu nego o urođenoj sposobnosti. To je ljudska osobina koju možda imamo svi.  Smatram da mnogo ljudi ima ovu pomalo neobičnu sposobnost, samo je još nisu oprobali – kazao je Matanović.

Sposobnost privlačenja metalnih predmeta na tijelo, pojašnjava on, nema veze s uzrastom.

slavko-matanovic1

Matanović: Sve je urođeno

Urođeni talent

- Svaki čovjek ima vlastiti kvant energije, o kojem ovisi ima li sposobnost privlačenja magnetnih predmeta ili ne. To je isto kao kada imate urođene talente prema sportu ili nekom poslu, tako je i s našim tijelom. Ono reagira u interakciji s okolišem, na svoj način se odnosi prema nečemu i kod nekoga je to izraženije. Da bi određeni metalni predmet mogao stajati na tijelu, mora biti čisti metal – pojašnjava Matanović.