NAUKA

Saznajte kako da promijenite karijeru bez obzira na godine

Nikad nije kasno

Redakcija

10.11.2016

Da li i vi spadate u grupu onih koji ne mogu da podnesu svoj posao, ali se ipak ne usuđuju da promijene karijeru i oprobaju se u nečemu novom?

Ne brinite, niste jedini.

Najčešći razlog zbog koga većina ljudi trpi posao na kome nisu zadovoljni jeste vjerovanje da više nisu u godinama koje im dozvoljavaju da prave velike životne promjene. Međutim, vremena su se promijenila, a moderne tehnologije i potrebe tržišta danas diktiraju drugačije trendove.

Novi posao već čeka na vas

Najveće ohrabrenje za sve one koji žele da promijene karijeru može predstavljati IT sektor i velika tražnja za novim stručnjacima koja raste iz godine u godinu. Pored toga što vam ovakav razvoj tržišne situacije garantuje da ćete, ukoliko posjedujete potrebna znanja, dobiti posao, ova oblast omogućiće vam i da ostvarite odličnu zaradu.

Naravno, u većini slučajeva ljudima obrazovanje predstavlja nepremostivu prepreku do posla u IT industriji, ali ne očajavajte. Informacione tehnologije spadaju u rijetke oblasti današnjice koje prije fakultetske diplome prednost daju praktičnim vještinama kandidata.

Kako da steknete neophodna znanja?

Do prije nekoliko godina bilo je skoro nezamislivo da istovremeno radite i usavršavate svoja znanja, ali danas zahvaljujući modernim tehnologijama situacija je potpuno drugačija. Platforme za učenje na daljinu omogućavaju vam da usvajate nova znanja s bilo kog mjesta u vrijeme koje vama odgovara. Na taj način svi koji su zaposleni imaju priliku da se edukuju i steknu vještine uz koje će pronaći novi visokoplaćeni posao.

Ovakav sistem obrazovanja najčešće pomaže budućim programerima da savladaju programske jezike i pripreme se za sve što ih čeka u karijeri. Pored toga, proces učenja za sve koji vide sebe u pomenutoj profesiji dodatno je olakšan zbog mnogih video-tutorijala i drugih onlajn materijala koji im mogu biti od velike pomoći prilikom usavršavanja.

Kada je pravo vrijeme da počnete?

S obzirom na brzinu kojom se širi IT sektor, broj slobodnih mjesta za obrazovane stručnjake biće u budućnosti sve veći. S te tačke gledišta, kad god da se odlučite da počnete profesionalno da se usavršavate i da promijenite karijeru – moći ćete da promijenite svoj život nabolje.

Međutim, ono što je osnovni razlog da odmah promijenite pravac i započnete put ka IT svijetu, jeste eventualno nezadovoljstvo trenutnim poslom. Radno mjesto i okruženje ljudima kojima niste zadovoljni može umnogome da naruši kvalitet vašeg života, a to je prvi znak da morate nešto da preduzmete.

Sljedeće godine u ovo vrijeme...

Iako zbog velike nezaposlenosti mnogi visokoobrazovani stručnjaci iz raznih oblasti čekaju na posao i po nekoliko godina, u IT sektoru posao možete pronaći vrlo brzo. Zapravo, kada je pomenuti sektor u pitanju, period koji vam je potreban za školovanje istovremeno je i period čekanja na radno mjesto, jer s korisnim znanjima i vještinama do posla se dolazi jednostavno.

S obzirom na to da vam je za sticanje neophodnih IT vještina po posebno prilagođenim programima potrebno svega 12 mjeseci, jasno je da već sljedeće godine u ovo vrijeme možete imati sve što je potrebno da započnete svoju novu veoma dobro plaćenu karijeru.