VIJESTI

Bh. analitičari o pobjedi Donalda Trumpa: Balkan odavno ne stoji visoko na listi prioriteta SAD-a

Neven Kazazović i Adnan Huskić za Avaz.ba

A. TIRO

10.11.2016

Republikanac Donald Trump je voljom birača u Sjedinjenim Američkim Državama postao 45. predsjednik, a reakcije širom svijeta ne jenjavaju ni dva dana nakon proglašenja pobjede.

Povodom neočekivane pobjede Trumpa, analitičari Neven Kazazović i Adnan Huskić su za Avaz.ba prokomentarisali ulazak milijardera u Bijelu kuću.

Vojno politički analitičar Neven Kazazović izjavio je da je bio iznenađen izbornim rezultatima, obzirom na činjenicu kako je tekla cijela kampanja.

neven-kazazovic

Kazazović: Iznenađen rezultatima

- Posebno me iznenađuje ubjedljiva pobjeda Trumpa. Međutim, obzirom da relativno dobro poznajem Ameriku, ništa nije bilo nelogično. Amerika je podijeljena, otprilike oko 20 posto obrazovanih i u gradovima, a svi ostali se brinu o cijenama pšenice, krompira, kukuruza i baš njih briga za politiku, svijet i sve ostalo. A takvima upravo odgovara Trump, a po ubjeđenju su konzervativni. Nije slučajno Šešelj rekao da je pobjedom Trumpa njegovo srce bilo veliko kao Zlatibor - kazao je Kazazović.

Rano za analize

Naš sagovornik smatra da je novi američki predsjednik imao jednu populističku kampanju, koja je bila obojena nacionalizmom, ali da se ne zna da li će takav biti kao predsjednik.

- Nije rijetkost u historiji SAD-a da predsjednički kandidati tokom kampanje govore jedno, a kad postanu predsjednici rade nešto sasvim drugo. Samo bi naveo jedan primjer. Woodrow Wilson, koji je bio predsjednik SAD-a, kampanju je dobio tvrdnjom da se Amerika nikada neće uplesti u rat u Evropi, a šest mjeseci kasnije je uveo Ameriku u rat u Evropu. Prema tome, slično se to može reći za Nixona, Reagana, a i Trump vjerovatno neće biti ono što je bio u kampanji - mišljenja je Kazazović.

Kazazović je naglasio da Evropa nije baš oduševljena izborom Trumpa za predsjednika SAD-a.

- Osim Rusije, nisam primijetio oduševljenje neke evropske države izborom Trumpa. Ima mnogo nepoznanica i vrlo teško je napraviti preciznu analizu, ali mislim da neke stvari kao što su zidovi prema Meksiku, protjerivanje imigranata, samo bila predizborna priča i da od toga nema ništa - rekao je Kazazović.

Neće biti promjena

istakao je kako pobjeda Trumpa neće imati neke velike refleksije kada je u pitanju odnos prema Bosni i Hercegovini.

- Kao prvo, mislim da Trump o Bosni i Hercegovini ne zna ništa. Stvar je u tome da ne vodi on vanjsku politiku, to dolazi od čitavog niza organizacija, instituta, savjetnika... Politika SAD-a se nije mijenjala u posljednjih 100 ili 200 godina, tako da teško tu može Trump nešto promijeniti. Ona je uvijek bila ta koja je imala jednu konstantu. Sa druge strane, mislim da smo mi kao zemlja zapadnog Balkana, u NATO dvorištu, okruženi smo NATO zemljama. Ne mislim da ću biti nekih velikih promjena - rekao je Kazazović

Politički analitičar Adnan Huskić je rekao za Avaz.ba kako su sve ankete ukazivale na to da Hillary Clinton ima prednost, osim Los Angeles Timesa, koji je Trumpu davao prednost.

- Da li je u pitanju pogrešna metodologija, možda pogrešan način uzorkovanja, ja ne znam. Ovo su zaista bila pouzdana ispitivanja i samo se nekoliko njih izdvajalo i davalo prednost Trumpu. Na kraju krajeva, ako posmatramo ukupni broj glasova, onda Hillary Clinton jeste dobila većinu glasova, ali elektori, ta arhaična forma koju koriste u SAD-u je presudila - kazao je Huskić.

adnan-huskic

Huskić: Stvari su se suštinski promijenile

Ista situacija se ponovila pet puta u historiji, a posljednji je bio 2000. godine kada je Al Gore izgubio na predsjedničkim izborima od Georgea Busha.

- Al Gore je posljednji, prije ovog slučaja. Dakle, Al Gore je dobio popular votes, ali je izgubio elektore. Ovo su rezultati izbora i nema više šta da se kaže. Spol birača se promijenio, jer je Trump uspio u ključnom, a to je da mobilizuje ljude da izađu i glasaju. To je ono što Hillary Clinton nije uspjela uraditi. I ranije se govorilo da onaj ko uspije motivirati birače da izađu, da će pobijediti na izborima, a u tome je Trump uspio - kazao je Huskić.

Izgubljena baza

U posljednje vrijeme pojavile su se nove demografske skupine unutar onog što predstavlja biračku bazu Donalda Trumpa. Naš sagovornik smatra da je Trump ciljao uglavnom ona mjesta koja su postali apsolutni gubitnici liberalizirane Amerike.

- Trump je išao u Michigan, dakle na sva ona mjesta gdje Hillary Clinton nije mogla tim ljudima da ponudi ništa novo. To su mjesta gdje je industrija stradala, što se na kraju ispostavilo kao izvanredan potez. Ključne države, osim naravno Floride, jesu države poput Michigana, jer to je bio njegov put prema Bijeloj kući, to mu je donijelo prevagu. Osvojio je mjesta gdje su nekada demokrate imale dobru bazu, ali u međuvremenu su se stvari suštinski promijenile - rekao je Huskić.

BiH se posmatra kroz pristup EU

Kada su u pitanju moguće refleksije na Bosnu i Hercegovinu, naš sagovornik smatra da generalno zapadni Balkan ne stoji visoko na listi prioriteta SAD-a.

- Mislim da BiH i zapadni Balkan u nekoj gradaciji prioriteta SAD-a u vanjsko političkom smislu ne stoje visoko. BiH se posmatra kroz pristup EU. Mogu reći da se ništa suštinski neće promijeniti - zaključio je Huskić.