GLOBUS

Wikileaks tvrdi da zna ko je pomogao Trumpu da postane predsjednik

Šta bi uradio Sanders?

M. D.

10.11.2016

Republikanski kandidat Donald Trump pobijedio je u utrci za mjesto predsjednika SAD, zato što mu je protivkandidat bila Hillary Clinton, a ne Bernie Sanders, tvrdi Wikileaks.

Senator Sanders mogao je poraziti Trumpa, tvrde gotovo svi analitičari, ali ga je njegova Demokratska stranka spriječila u tome, kada su dali podršku Clinton, koja je postala kandidat te stranke.

Wikileaks tvrdi kako je establišment Demokratske stranke na sve moguće načine gurao Hillary Clinton prema nominaciji za predsjednika SAD, čime su, tvrdi Wikileaks, omogućili Trumpu lakšeg protivnika, s obzirom na brojne skandale u koje je Clinton upala.

Portal, kojem na čelu sjedi Julian Assange, neposredno uoči izbora u Americi objavio je seriju hakovanih e-mailova, koji su napravili ogromnu štetu Clintonovoj, ali i Demokratskoj stranci.

Tokom predizborne kampanje u SAD, Bernie Sanders je bilježio sjajne rezultate u javnosti, te gotovo pa sustigao prednost koju je Clinton imala nad njim. Međutim, unutrašnjim odlukama Demokrata, Sanders je bio prisiljen da se povuče iz utrke, pa je Clinton kasnije poražena od Trumpa.

Sanders je, pritisnut iz svoje stranke, povukao svoju kandidaturu, te podržao Clinton, ali to nije bilo dovoljno da se glasači uvjere da za nju i glasaju.