GLOBUS

Crne prognoze: Slijedi nam apokaliptična budućnost

Klimatske promjene uzimaju maha

Redakcija

10.11.2016

Pobjeda Donalda Trumpa nije ono što je top tema u svijetu od jučer. Naime, radi se o viziji budućnosti koja je tako apokaliptična da ju je teško i zamisliti, piše Independent.

Ukoliko su vodeći svjetski naučnici koji pišu za najuglednije akademske časopise u pravu, na Zemlji bi se zbog globalnog zagrijavanja temperature mogle podići za 7 stepeni unutar jednog ljudskog života.

Jedan od najpoznatijih svjetskih klimatologa smatra da bi to mogao biti kraj za ljude.

Prema aktuelnim procjenama, Međuvladinski panel za klimatske promjene (IPCC) navodi kako će - ukoliko čovječanstvo nastavi po starome te nastavi koristiti fosilna goriva kao i dosad - prosječna temperatura Zemlje skočiti za između 2,6 i 4,8 stepeni do 2100. godine.

No, najnovija istraživanja koja je proveo međunarodni tim klimatskih stručnjaka ukazuju na to da je procjena IPCC-a itekako prekonzervativna.

Otkrili su kako je klima osjetljivija na efekt staklenika kada je na Zemlji toplije. U radu koji su objavili u časopisu Science Advances, navode kako bi pravi skok temperature mogao iznositi od 4,78 do 7,36 stepeni do 2100. godine.

Iako dio komentatora odbacuje ideju o tome da će svijet nastaviti intenzivno trošiti fosilna goriva, emisije se nastavljaju povećavati, a  od 1880-ih posvjedočen je globalni porast prosjeka temperature od 1 stepen Celzijusa.