GLOBUS

Trump u Bijeloj kući: Evo kakve odluke bi mogao donijeti novi predsjednik SAD

11 gorućih pitanja

(M. D.)

10.11.2016

Donald Trump je tokom predizborne kampanje davao i povlačio neke izjave. Ipak neki njegovi programski ciljevi se čine jasnim.

"America First" - za Trumpa je njegova vlastita zemlja u prvom planu. Kako bi ojačao američku ekonomiju on zastupa protekcionističku politiku: On želi SAD zatvoriti za inozemnu robu, smatra da je slobodna trgovina loša.

Shodno tome Trump želi ponovo pregovarati o sjevernoameričkom Sporazumu o slobodnoj trgovini NAFTA sa Kanadom i Meksikom ili potpuno odustati od njega. Iz ugovora o Transatlantskom trgovinskom paktu TTP, za kojeg su pregovori okončani prije godinu dana, Trump se želi definitivno povući. Osim toga on želi uvesti carinu, kako bi preduzeća zaustavio u tome da svoju produkciju izmještaju u inostranstvu da bi je onda - bez plaćanja carine - mogli uvesti u zemlju, javlja DW.

Migracija

U njegovom planu za prvih 100 dana na funkciji predsjednika Trump je najavio da će početi "brzu deportaciju dva miliona ilegalnih imigranata". Onaj ko bude deportovan iz ove zemlje i ponovo ilegalno dođe u SAD treba dobiti kaznu od najmanje dvije godine zatvora", rekao je Trump. Već za prvi dan na funkciji, Trump je najavio obustavu useljavanja iz "teroru sklonih regiona" i generalno pooštravanje sigurnosnih provjera za useljenike. Trump je također zatražio da se generalno više ne dozvoli useljavanje muslimana u zemlju.

Meksiko

"Ako nemamo granica, onda nemamo državu", rekao je Donald Trump u promotivnom videu u predizbornoj kampanji. On je uporedio stanje na granici sa švicarskim sirom. Više puta je Donald Trump najavio da će na južnoj državnoj granici izgraditi zid kako bi zadržao ulazak ilegalnih migranata i trgovaca drogom. Meksiko bi trebao nadoknaditi troškove.

NATO

Trump se u svojoj predizbornoj kampanji više puta kritički izrazio o NATO-u i između ostalog pitao zašto su uvijek vodeću ulogu morale preuzeti SAD. U intervjuu sa New York Timesom on je ponovo tematizirao da neke članice NATO-a nisu uplatile novčane iznose u zajedničku kasu. Na pitanje da li bi SAD zemljama članicama Saveza vojno pomogle - na što ih obavezuje statut NATO-a - Trump je rekao: "Ako se one pridržavaju svojih obaveza prema nama onda je odgovor "Da"." 

Klima

U prvoj televizijskoj debati sa Hillary Clinton Donald Trump je tvrdio da nikada nije rekao da smatra kako su klimatske promjene izmislili Kinezi. Jedan od njegovih tweetova iz 2012. godine pokazuje sasvim suprotno.

Trump je više puta globalno zagrijavanje nazvao prevarom. Kako bi "zaštitio američke radnike" Trump u okviru svog plana za prvih 100 dana na funkciji predsjednika želi ukinuti isplatu u milijardama za program Ujedinjenih naroda protiv klimatskih promjena i novac umjesto toga iskoristiti za vodovodnu i infrastrukturu za zaštitu okoliša u vlastitoj zemlji.   

U maju je najavio da želi napustiti pariški Sporazum o klimi što pravno naravno nije lako izvesti.

Egzekutiva i legislativa

Prvog dana na predsjedničkoj funkciji Trump želi opozvati svaku "protuustavnu" uredbu Baracka Obame. Osim toga on, kako je rekao, želi zamrznuti broj zaposlenih u javnoj upravi i ograničiti mandat za članove Kongresa.

Energija

U skladu sa svojim stavovima o klimi on želi odobriti "prijeko potrebne" energetske projekte poput spornog Keyston gasovoda. Obama je njegovu gradnju odbio zbog strahovanja da šteti klimi. Osim toga Trump želi ukinuti ograničenja za korištenje vlastitih energetskih rezervi kao što su nafta, gas, škriljevac i ugljen - i na taj način također otvoriti nova radna mjesta.

Porez

Trump želi dostići ekonomski rast od četiri procenta godišnje i otvoriti namanje 25 miliona novih radnih mjesta. To između ostalog treba biti omogućeno smanjenjem poreza. Korporativni porez on želi smanjiti sa 35 na 15 posto kako bi preduzeća pokrenuo na ostanak u SAD-u. Porez na dohodak bi trebao biti  pokriven sa 33 posto za one sa visokim primanjima, a oni sa slabim primanjima bi korištenjem "iznosa oslobođenih od plaćanja poreza"  trebali biti oslobođeni davanja. Porodica srednje klase sa dvoje djece bi trebala plaćati 35 posto manje poreza. Najbogatiji Amerikanci bi time, prema jednoj anketi Forbesa, trebali godišnje uštediti 275.000 američkih dolara, a najsiromašniji 128 dolara. Razmišljanja eksperata o ovom pitanju su podijeljena. 

Zdravstveno osiguranje

Trump je više puta najavio da će zdravstevno osiguranje, koje Baracku Obami leži na srcu, i koje je nazvano "Obamacare" ukinuti i zamijeniti vlastitim sistemom zdravstvenog osiguranja, koje on osmisli.

Abortus

Za razliku od ranije Trump se sada zalaže protiv abortusa. U martu je rekao da bi abortus trebao biti protiv zakona i da bi žene i ljekari "nekako" morali biti kažnjeni. Tokom kampanje kasnije je rekao da može biti kažnjivo samo ako se pobačaj provodi ilegalno, a ne da i žene same budu kažnjavane. Sredstva za "Plannend Parenthood", zdravstvenu organizaciju, koja između ostalog vodi i klinike za pobačaj on želi ukinuti, a abortus dozvoliti samo u iznimnim slučajevima. Ove iznimke bi bile u slučaju silovanja, incesta kao i kada je majka u životnoj opasnosti. Osim toga on želi imenovati sudije u Vrhovni sud, koji su protiv pobačaja.

Oružje

Drugi amandman američkog Ustava za Donalda Trumpa predstavlja svetinju. Članak dozvoljava Amerikancima da posjeduju oružje i da ga nose. "Ako postanem predsjednik možete se 100 posto pouzdati u to", rekao je Trump u predizbornom spotu. 

Pravi postupak protiv protivnika

Tokom druge televizijske debate Trump je zaprijetio Hillary Clinton da će je, zbog njene afere oko elektronske pošte, strpati u zatvor: "Ako pobijedim ja ću mom državnom tužitelju naložiti da imenuje posebnog istražitelja koji će se pozabaviti njenom situacijom", rekao je on.

Tokom njegovog govora o planu za prvih 100 dana rada on je između ostalog najavio da će pokrenuti postupak protiv žena koje su ga optuživale za seksualno zlostavljanje i s tim izašle u javnost. On ih je označio kao lažljivice.