GLOBUS

Sjeverna Koreja upozorila Trumpa da se mora nositi s "nuklearnom državom"

Upozorenje za novog predsjednika SAD

Avaz.ba

10.11.2016

Sjeverna Koreja je danas upozorila da će se  izabrani američki predsjednik i njegova buduća vlada morati nositi s "nuklearnom državom", ocijenivši američke pokušaje denuklearizacije "prevaziđenom iluzijom".

"Ako im nešto što je Obamina vlada učinila (...) to je da je stavila u ozbiljnu opasnost sigurnost američkog kontinenta", napisao je časopis jedine sjevernokorejske političke  stranke u svom uvodniku.

 "On je ostavio novoj vladi da se mora suočiti s nuklearnom državom Juche", sjevernokorejskom ideološkom doktrinom usredotočenom na "samodostatnost", nastavlja Rodong Sinmun

List ne navodi ime Donalda Trumpa,  koji je južnokorejskoj predsjednici Park Guen-Hye u telefonskom razgovoru obećao nastavak američke zaštite od Pyongyanga kada preuzme dužnost.

Od prije izvjesnog vremena, sve više glasova se čuje koji traže od  Washingtona da promijeni svoj stav prema Sjevernoj Koreji.

Američki obavještajni koordinator James Clapper je rekao krajem oktobra da bi ubjeđivanje Pyongyanga da odustane od svog nuklearnog programa bilo osuđeno na propast. Pod predsjedavanjem Baracka Obame, Washington se pokazao nefleksibilan u odbijanju nuklearne Sjeverne Koreje.

Donald Trump nije objavio precizan plan kampanje šta je njegova buduća politika prema Sjevernoj Koreji, naveo je AFP.

 "Sjedinjene Države bit će postojane i čvrste u pogledu rada s Južnom Korejom na zaštiti od nestabilnosti u Sjevernoj Koreji", navodi se u sopćenju koje je objavio predsjedničin ured u četvrtak.