REGION

Pojava ptičje gripe kod divljih labudova u Hrvatskoj

Nije utvrđeno da uzrokuje zarazu kod ljudi

Fena

10.11.2016

Na području Vukovarsko-srijemske županije u naselju Cerna utvrđena je pojava ptičje gripe visoko patogenog podtipa H5N8 kod divljih labudova, saopćilo je u srijedu Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske.

Nađeni virus pripada soju za koji do sada nije utvrđeno da uzrokuje zarazu kod ljudi.

Kako se navodi u saopćenju, "influenca ptica je vrlo kontagiozna virusna bolest peradi i drugih ptica koja se može manifestirati na različite načine, ovisno o sposobnosti virusa da uzrokuju bolesti (patogenost) i na pogođene vrste".

Od domaće peradi najčešće obolijevaju kokoši i purani, a u pataka i gusaka razviju se blagi simptomi bolesti.

Divlje ptice koje žive uz vodu, posebno divlje patke, prirodno su otporne na bolest i ne pokazuju kliničke znakove oboljenja te stoga predstavljaju rezervoar virusa i glavnu opasnost za širenje bolesti na domaću perad.

Infekcija u ptica i peradi širi se preko iscjetka dišnog trakta, izmetom, lešinama uginulih ptica. Izmet oboljele ptice sadrži visoku koncentraciju virusa pa se njime može kontaminirati voda, oprema, krma, stelja, prijevozna sredstva, odnosno sve što dođe u kontakt s takvim izmetom, tako da je mogućnost horizontalnog prijenosa velika, navodi Ministarstvo poljoprivrede.

Ministarstvo poziva sve "posjednike životinja" da sumnje u bolest prijave veterinaru, naglašavajući da je to zakonska obaveza.