KOŠARKA

Vrijeme za novu medalju

Bh. juniori uoči nastupa na EP-u u Turskoj

E. JESENKOVIĆ

9.11.2016

Prošle godine na Evropskom juniorskom prvenstvu u Grčkoj bili smo četvrti. Ove godine u Turskoj možda je red i na medalju, pogotovo ako se zna da će okosnicu naše juniorske košarkaške selekcije činiti zlatni kadeti (Džanan Musa, Njegoš Sikiraš, Sani Čampara, Lazar Mutić, Emir Čerkezović...), koji su 2015. na šampionatu u Litvaniji osvojili kontinentalnu titulu.

Na klupi U-18 tima bit će selektor zlatne kadetske generacije Josip Pandža kojem će u stručnom štabu asistirati treneri Enes Numanović i Boris Jokanović.

Put u Sloveniju

- U Zagrebu sam s čelnicima Cedevite dogovorio sve vezano za Musu, koji dolazi na pripreme. Čuo sam se i sa Sikirašem, koji je također izrazio želju da bude u reprezentaciji. Otišli su pozivi i na adrese Bajerna za Amara Gegića i Sanija Čamparu u madridski Real. Očekujemo pozitivne odgovore klubova - kaže Sejo Bukva, potpredsjednik Košarkaškog saveza BiH.

Bukva je boravio i u Sloveniji, gdje je razgovarao s dvojicom talentiranih igrača tamošnjeg prvoligaša Laškog, krilom Dinom Kobićem i centrom Ibrahimom Mulaomerovićem.

Posebno je interesantan 216 centimetara visoki Mulaomerović, kojeg je praktično otkrio i sada u Laškom trenira Ozren Selesković, tuzlanski stručnjak pod čijim je nadzorom stasavao i naš NBA centar Jusuf Nurkić.

- Tim momcima Slovenija je dala odlične uvjete za razvoj, ali kad sjednete i pričate s njima, kao i njihovim roditeljima, vidite da su oni i dalje pravi Bosanci i Hercegovci, žele igrati za BiH. I oni će biti pozvani - kaže Bukva.

Kontrolni dueli

Pandža je objavio spisak od 22 kandidata za EP do 18 godina, s tim da će listu igrača koji će biti pozvani na pripreme objaviti uoči okupljanja u Sarajevu (1. decembar).

- Od 1. do 3. decembra očekujemo dolazak igrača za koje se ukaže potreba da obave kontrolne ljekarske preglede. Glavni dio počinje 5. decembra, kada ekipa putuje u Hrvatsku, u Sveti Martin na Muri, gdje su se pripremali i naši seniori. Tu ćemo igrati kontrolne mečeve sa Slovenijom i Hrvatskom - kaže Bukva.

Evropsko prvenstvo bit će održano od 16. do 22. decembra u Samsunu, s tim da će naši juniori nekoliko dana ranije otputovati u Tursku i odigrati, vjerovatno, još dva kontrolna meča protiv domaćina i Francuske.

kobic-bukva-mulaomerovic1

Bukva s Kobićem i Mulaomerovićem u Laškom

Raspored

16. decembar: BiH - Izrael

17. decembar: BiH - Litvanija

18. decembar: BiH - Latvija

Po dvije najbolje selekcije iz četiri grupe plasirat će se u četvrtfinale EP-a

FIBA odlučuje o Sikirašu

Sikiraš je zbog povrede preskočio ovogodišnje Svjetsko kadetsko prvenstvo U-17 u Španiji, ali bi trebao biti spreman za EP. Bila bi to prilika da talentirani krilni centar upiše prve zvanične utakmice u sezoni s obzirom na to da još nema pravo nastupa za njemačku Albu.

- Dok Međunarodna košarkaška federacija, FIBA, ne riješi njegov status, odnosno odredi visinu obeštećenja koje treba isplatiti Sikiraševom bivšem klubu, italijanskoj Stelazuri, on ne može igrati za Albu - objašnjava Bukva.