GLOBUS

Analiza CNN-a: Da li Putin sprema crveni tepih za Trumpa?

Razmjenjivali komplimente tokom izborne kampanje

(Al. Ti.)

9.11.2016

Pobjeda Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima je momenat prekretnice u turbulentnim odnosima SAD i Rusije, ocjenjuje CNN.

Godinama su Moskva i Washington bili jedno drugome kost u grlu, prije svega zbog viđenja situacija u Ukrajini i Siriji, ekonomskih sankcija i političkih igrica.

S pobjedom republikanskog kandidata i njegovom željom da poboljša odnose sa Rusijom, dolazi i nova nada za Kremlj.

"Čuli smo njegove riječi dok je još bio samo kandidat. Rusija je spremna na punu saradnju sa SAD“, rekao je Putin.

U ruskoj Dumi su reakcije bile jednostrane – poslanici lojalni Kremlju su aplauzom pozdravili rezultate predsjedničkih izbora u SAD, prenosi B92.

Trump je uvek bio favorit za Moskvu, iako analitičari ističu da je to zbog animoziteta prema Hillary Clinton, koja je u Moskvi ocjenjivana kao antiruski ratni huškač.

"Trump je praktičan čovjek. On će ukinuti sankcije Rusiji", rekao je Putinov savjetnik Sergej Glazjev.

Tokom kampanje Trump je naveo mogućnost da Washington prizna suverenitet Rusije nad spornim poluostrvom Krim, koje je aneksirano 2014. godine, uoči rata u Ukrajini.

Ipak, liječenje rana u odnosima dva bivša hladnoratovska protivnika neće biti brzo niti lako, što je za CNN rečeno i iz Kremlja.

Korak ka tome može da bude lični odnos Trumpa i Putina, koji su razmjenjivali komplimente tokom predsjedničke kampanje u SAD.