GLOBUS

Trumpov predsjednički govor iznenadio je ama baš sve

Promjena retorike ili zatišje pred buru

Redakcija

9.11.2016

Čovjek koji je pozivao na kažnjavanje žena koje abortiraju, svoje protivnike vrijeđao i nazivao nesposobnima, obećavao deportacije imigranata i susjedne Meksikance nazivao silovateljima i kriminalcima, izašao je noćas na binu kao novi predsjednik SAD i održao pobjednički govor. 

Za mnoge iznenađujući gotovo kao i njegova pobjeda. Uslijedila su pitanja - da li je to neki novi Trump i da li zaista sve što se kaže u kampanji služi samo u te svrhe?

Trump se iznenađujuće mirno, bez euforije koja bi se od njega mogla očekivati, bez teških riječi, prvi put kao predsjednik SAD, obratio naciji. Sudeći po kampanji, očekivalo se malo više trijumfalizma i likovanja, ali umjesto toga predsjednik Trump obećao je da će zaliječeti najdublje rane nacije i biti predsjednik svih Amerikanaca. Istovremeno, ispred Bijele kuće i širom Amerike počeli su protesti.

Šta je rekao Trump?

Nakon što se zahvalio prisutnima i izvinio zbog čekanja, Trump je krajnje pomirljivim tonom rekao:

"Upravo sam primio poziv od sekretarke Clinton. Čestitala nam je na pobjedi i ja čestitam njoj i njenoj porodici na veoma teškoj borbi, snažno se borila. Biću predsjednik svih Amerikanaca. Ovo mi mnogo znači. Za one koji su odabrali da me ne podrže, tražim vašu pomoć kako bismo donijeli korist našoj velikoj zemlji. Milionima vrijednih muškaraca i žena, poručujem da ću služiti vama, narodu. Ova zemlja ima izvanredan potencijal, a zajedno ćemo napraviti divne stvari. Svi imate veliki potencijal, i iskoristićemo ga. Gradićemo mostove, aerodrome, bolnice, škole, obnovićemo infrastrukturu, a dati posao milionima ljudi".

Možda još veće iznenađenje je to što se svojoj, do jučer ljutoj protivnici, zahvalio za godine službe u američkoj administraciji. "Hillary je radila jako dugo i jako teško i dugujemo joj veliku zahvalnost", rekao je novi predsjednik SAD.

Šta je neobično u ovim riječima?

Za gotovo 18 mjeseci kampanje, Trump nije bio ni učtiv ni ljubazan. Uostalom nisu ni njegovi rivali. Iako je on prednjačio u politički nekorektnim izjavama, napadima i teškim optužbama na račun protivnika, kampanju su, gotovo svi koji su je pratili, ocijenili kao najprljaviju do sad, piše Blic.

Trumpove lijepe reči o Clinton samim tim su iznenađenje, ali i u suprotnosti su sa onim što je o njoj govorio tokom kampanje. Od toga da je bolesna i nesposobna, pa da je lažov i najveće zlo koje se dogodilo Americi.

Najava da će biti predsjednik svih Amerikanaca također je sa velikom pažnjom ispraćena, jer do jučer je tvrdio da muslimanima treba zabraniti ulazak u SAD.

Prema prvim analizama, Trumpa je u Bijelu kuću dovela nezadovoljna radnička klasa koja je u njegovim napadima na establišment, političku elitu, zdravstveni sistem i sve ono što ih tišti vidjela način da pokaže svoj bunt ili možda promijeni stvari.

Analitičari su u ranijim ocjenama uglavnom ukazivali da najave njegovih spoljnopolitičkih stavova nisu i ono što bi zaista realizovao u slučaju da dođe na vlast. Posebno, jer se politika prema određenim zemljama ili regionima koji nisu u fokusu američke politike kreira na drugim distancama od predsjednika, na primer State Departmentu.

I prije nego što je odlučio da spusti loptu, bilo je jasno da Trump ipak neće moći da natjera Meksikance da plate zid na granici. Niti zarati sa cijelim svijetom.

Ipak, nije jasno šta će moći. Za svjetske političare Trumpova pobjeda bila je ili poslastica ili šok, s tim što su se radovali uglavnom desničari, dok je ostatak bio zatečen. Većina je uz čestitke pozvala na opreznost, ne znajući šta zapravo može da se očekuje od Trumpa.

Zamljotres koji je izazvao pobjedom, uspio je da primiri svojim prvi govorom, koji je kao rijetko do sada tokom njegove kamapanje naišao je na odobravanje, ali to je tek je uvod u mandat predsjednika Donalda Trumpa.

Protestanti koji pale vatru na ulicama uz parole "stop rasizmu", Afromarikanci od kojih je čak 88 odsto glasalo za Clinton i žene koje su Trumpu većinski okrenule leđa, nisu zaboravili njegove ispade tokom kampanje.