REGION

Pronađen ubica pjevačice Jelene Marjanović: Monstrum je podvojena ličnost, ne sjeća se zločina!

Inspektori došli do ključnih saznanja

(D. K.)

9.11.2016

Nakon danonoćne istrage, koja je trajala sedam mjeseci, inspektori su došli do ključnih saznanja u vezi sa misterioznim ubistvom Jelene Marjanović-Krsmanović i uspjeli da otkriju ko je počinio zločin koji ne prestaje da intrigira srbijansku javnost.

Poremećaj ličnosti

- U pitanju je osoba koja pati od jednog od najtežih poremećaja ličnosti. Naime, Jelenin ubica je podvojena ličnost i on je potpuno nesvjestan zločina koji je počinio. On se uopće ne sjeća da je ubio pjevačicu, pa samim tim se i ne sjeća kako i zašto je to učinio - kaže izvor "Kurira" blizak istrazi.

Koliko je ta osoba nesvjesna zločina koji je počinila govori i činjenica da je ubica više puta nakon Jeleninog ubistva istupao u javnosti.

- On se javno oglašavao povodom slučaja i više puta je pred kamerama govorio o ubistvu zvijezde "Granda". O ubistvu je pričao bez trunke kajanja, pitajući se ko je mogao da počini tako gnusno ubistvo mlade pjevačice i majke maloljetnog djeteta - objašnjava ovaj izvor.

Policija je saslušala više od 300 ljudi koji su bili u kontaktu sa pjevačicom i žive u Borči i Crvenki.

- Neki od njih su privođeni na informativni razgovor nekoliko puta, dok su određeni prolazili i poligrafska testiranja. Sve je ovo rađeno da bi se mještani Borče eventualno prisjetili novih detalja i tako pomogli policiji u istrazi - priča izvor iz istrage.

Ne sjeća se zločina

Na osnovu svih tih razgovora i dokaza prikupljenih na terenu, policija je utvrdila da se ubica ne sjeća samog zločina.

- Sve vrijeme se ponaša kao osoba koja nema veze s tim, jer je ubijeđen da on to nije uradio. Policajci su ostali šokirani, pošto dugo u našoj praksi nije zabilježen ovakav slučaj - dodao je ovaj izvor.

Boža Spasić, nekadašnji operativac DB-a, tvrdi da je u svjetskoj, a i praksi u Srbiji i ranije bilo slučajeva u kojima se ubice nisu sjećale samog zločina.

- To su ubistva izazvana u afektu, pod velikim pritiskom. On ne zna da je to uradio, ne sjeća se i nema svijest o samom događaju. Možemo da vjerujemo u ovo jer je to objašnjenje zbog čega ovoliko dugo traje istraga. Ubica je možda podvojena ličnost ili psihopata - smatra Spasić.

Disocijativni poremećaji ili disocijativni poremećaj ličnosti obilježeni su promjenama bolesnikovog osjećaja identiteta, njegovog pamćenja ili svijesti. Osobe s tim poremećajem mogu zaboraviti bitne događaje iz svoje prošlosti ili čak poprimiti novi identitet. Svaki dvojnik je potpuno integrisan i složen, s vlastitim oblicima ponašanja, uspomenama i međuljudskim odnosima: svaki određuje narav i djelovanje osobe kad je on "na vlasti".

Državna tema

Obično su dvojnici potpuno različite ličnosti, čak uzajamne suprotnosti - jedna može biti ljevoruka, a druga desnoruka; mogu nositi naočare s različitom dioptrijom i biti alergične na različite stvari. Izvorna i podređene ličnosti su svjesne izgubljenih vremenskih razdoblja, a glasovi drugih mogu katkad odjekivati u njihovoj svijesti, iako one ne znaju čiji su to glasovi. Kad pojedinac ima više od dva dvojnika, svaki od njih može u određenoj mjeri biti svjestan postojanja ostalih.

- Policija zna sve. Veoma je važno i za državu da se ovaj slučaj riješi. Ubistvo Jelene Marjanović postalo je državna tema. Tužilac, međutim, nije zadovoljan prikupljenim dokazima i zato ubica još nije uhapšen - rekao je nedavno srbijanski premijer Aleksandar Vučić.

Podsjećamo, Zoran Marjanović, suprug ubijene pjevačice, odaziva se pozivima policije i na sve načine pomaže u istrazi.

- Sve što sam znao, rekao sam više puta policiji. Sve sumnje koje sam imao, predočio sam njima i oni to provjeravaju. Zovu me kad im zatrebam za neka nova saznanja - izjavio je Marjanović prije nekoliko dana.