GLOBUS

Hillary Clinton: Trump je naš predsjednik, nadam se da će biti uspješan

U New Yorker hotelu u New Yorku

(Al. Ti. - D. K.)

9.11.2016

17:30 Demokratska kandidatkinja za predsjednika SAD-a Hillary Clinton danas se obratila naciji nakon što je sinoć izgubila izbore od Donalda Trumpa.

Clinton je u prvoj izjavi izjavila kako se nada da će Trump biti uspješan predsjednik. Također, ponudila je Trumpu da rad sa njim i poželjala mu sreću i uspjeh kao predsjednik SAD-a.

Naglasila je također da su ovi izbori pokazali kako su Sjedinjene Američke Države podijeljene mnogo više nego se ranije mislilo.

"Hvala svima puno, hvala što ste ovdje. Sinoć sam čestitala Trumpu na pobjedi, zaista se nadam da će biti uspješan predsjednik. ovo nije ishod kojemu smo se nadali, no osjećam ponos i zahvalnost zbog prekrasne kampanje. Vi ste ponos Amerike i ponosna sam jer vas predstavljam. Znam kavo razočaranje osjećate, jer to i ja osjećam. Ovo je bolno i bit će to dugo vremena. Naša zemlja je duboko podijeljena, i više nego smo mislili, no ja imam vjeru u Ameriku" - kazala je Clinton.

436207-01-02

Također, Hillary Clinton je naglasila kako svi duguju priliku Donaldu Trumpu.

"Trump će biti predsjednik i dugujemo mu priliku. Moramo braniti vrijednosti za koje se zalažemo. Naša demokratija zahtjeva sudjelovanje, ne svake četiri godine, već čitavo vrijeme. Ekonomija mora raditi za sve, a ne samo za one na vrhu, moramo štiti našu državu, ako i planetu…. Američki san je dovoljno velik za sve, sve rase, za žene, za ljude s invaliditetom – za sve. Naša je odgovornost kao građana da dajemo sebe u izgrađivanju poštenije Amerike. Želim zahvaliti Timu Kaineu i njegovoj supruzi jer su bili moji partneri", rekla je Clinton.

17:15 Hillary Clinton suočit će se s američkom javnosti po prvi put otkad je neočekivano izgubila predsjedničke izbore od republikanca Donalda Trumpa, što je šokiralo svijet.

Iako je bilo predviđeno da se novinarima obrati u 10.30 sati po lokalnom vremenu (16.30 sati) u New Yorker hotelu u New Yorku, koji se nalazi nedaleko od mjesta gdje je planirala slaviti da je pobijedila u izbornoj noći, ipak će malo kasniti, jer se u hotelu još uvijek postavlja razglas, javio je reporter CNN-a koji se nalazi ispred hotela.

Nedugo nakon što je sinoć njen voditelj kampanje John Podesta kazao kako izbori nisu gotovi, ona je nazvala Donalda Trumpa da mu čestita na pobjedi.

Trump je, pak, svojim pobjedničkim govorom u Trump Toweru iznenadio i najljuće kritičare. Naime, u prvom govoru nikad nije bio pomirljiviji - čestitao je Hillary i pozvao na ujedinjenje i saradnju.

- Hillary je radila jako dugo i jako teško i dugujemo joj veliku zahvalnost. Obavezujem se svakom stanovniku ove zemlje da ću biti predsjednik svih Amerikanaca. Vrijeme je da se ujedinimo kao nacija - naglasio je Trump.

U nastavku je najavio dobre odnose s inostranstvom, prenosi Jutarnji.hr.

- Slagat ćemo sa svim zemljama koje su voljne slagati se s nama. Imat ćemo odlične odnose. Kampanja je gotova, ali naš rad zapravo tek počinje. Bit će te ponosni na svog predsjednika - poručio je Trump.