GLOBUS

Muslimanski advokati u SAD-u osudili Trumpovu izbornu pobjedu

Kontraverzni milijarder postao predsjednik

Fena

9.11.2016

Muslimanski advokati, nacionalna pravna zastupnička i obrazovna organizacija sa sjedištem u Oaklandu u Kaliforniji, osudili su pobjedu Donalda Trumpa, navodeći da njegovi stavovi krše temelje američke demokratije.

U saopćenju objavljenom nakon što se Trump pojavio u New Yorku kako bi proslavio izbornu pobjedu, grupa navodi da je u više navrata izražavala zabrinutost zbog, kako tvrdi, "nedemokratske i neustvavne politike" koju je predlagao republikanski kandidat, uključujući zabrana ulaska u SAD muslimanima i pogrde protiv meksičkih Amerikanaca.

Grupa je najavila da će iskoristi svako pravno sredstvo koje joj je na raspolaganju kako bi zaštitila zemlju protiv neustavnih i nedemokratskih akcija.

Novoizabrani republikanski predsjednik optužio je meksičke vlasti što šalju silovatelje i kriminalce preko granice. A on je u jednom momentu pozvao na "potpunu i kompletnu zabranu ulaska muslimanima u Sjedinjene Države".

- Ukoliko novoizabrani predsjednik Trump želi da okupi Amerikance i bude čelnik svih Amerikanaca, on će se trebati odreći tih opasnih prijedloga i ideja - navodi grupa u saopćenju, prenosi AP.