GLOBUS

Svjetska štampa o pobjedi Trumpa: Katastrofa, Trumpokalipsa, trijumf populizma

Predsjednički izbori u SAD udarna vijest

Fena

9.11.2016

Neki u tome vide "tragediju", "katastrofu", drugi "pobjedu gnjeva" i "osvetu" malih ljudi, no svjetska štampa saglasna je  u srijedu da pobjeda Donalda Trumpa predstavlja prije svega trijumf populizma i početak nepredvidljiva predsjednikovanja.

"Pobjeda gnjeva" naslov je francuskog dnevnika Le Monde koji u Trumpovu dolasku na vlast vidi pobjedu koja će "pogodovati političkim pokretima i čelnicima iz čitavog svijeta", a u njegovom obećanju da će "Americi vratiti njezinu veličinu" znak "povlačenja i izolacionizma".

"Trumpokalipsa" piše lijevi dnevnik Liberation. "Ne zavaravajmo se: prva svjetska sila sad je u rukama krajnje desnice. Polovina Amerikanaca glasala je, svjesno, za rasističkog kandidata, lažova, seksista, prostaka i mrzitelja. Ovi su izbori dodatno upozorenje onima koji misle da Marine Le Pen ne može doći na vlast u Francuskoj 2017.".

Na desnici, Le Figaro vidi u "američkom gnjevu" koji dovodi Trumpa na vlast kopiju evropskih pobuna. Ta nova realnost neće se raspršiti kao prašina nakon sukoba. Niti na atlantskoj obali niti na drugoj."

U Njemačkoj, Sueddeutsche Zeitung žali zbog "najgore moguće katastrofe. Nezamislivo je postalo stvarnost".

U Londonu Guardian dodaje: "Američki narod upao je u bezdan. Budući predsjednik sektaška je i nestabilna osoba, seksualni predator i zagriženi lažljivac. Sposoban je za sve.

Tabloid desnice Daily Mail pozdravlja pak "osvetu" malih ljudi i "poniženje za Hillary, anketare i poslovnu elitu te pripadnike showbusinessa".

U Italiji La Stampa je manje pesimistična. Pod naslovom "Trump, uragan bijesa i nezadovoljstva", ocjenjuje da "pobjeda Trumpa potvrđuje vitalnost američke demokratije, sposobne da se stalno transformira" iako izaziva "niz nesigurnosti povezanih s nepredvidljivošću pobjednika". U međuvremenu "ostatak svijeta mora probaviti što se dogodilo ove noći: pobunjeni narod kuca na naša vrata"., prenosi Hina pisanje štampe nakon pobjede Trumpa.