BIZNIS

Tomislavgrad: Obuka za proizvođače mlijeka i stočare

Učestvovalo više od 50 proizvođača mlijeka i stočara

Fena

9.11.2016

Više od 50 proizvođača mlijeka i stočara iz Livna, Tomislavgrada, Čitluka, Mostara i Bugojna upoznalo se s provedbom programa prevencije i kontrole bruceloze na obuci održanoj u srijedu u Tomislavgradu.

Na skupu u Tomislavgradu učesnici obuke dobili su informacije o temama vezanim za sigurnost mliječnih proizvoda proizvedenih za vlastitu potrošnju i ponudu na lokalnom tržištu.

Upoznati su i s osnovama proizvodnje sira s periodom zrenja dužim od 60 dana, a gost predavač bio je prof. dr. sc. Samir Kalit s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Profesor Kalit predstavio je i priručnik "Proizvodnja ovčjih i kozjih sireva produženog trajanja zrenja (60 dana) od sirovog mlijeka – teorija i praksa".

Obuka je održana u okviru projekta "Tehnička pomoć u koordinaciju Programa kontrole i iskorjenjivanja bolesti životinja u Bosni i Hercegovini - Faza III", koji financira Europska unija u suradnji s Uredom za veterinarstvo BiH.

Cilj projekta, koji se finansira kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA 2012) u iznosu od 593 530 eura, pružanje je podršku proizvođačima stoke i proizvođačima mlijeka u obavljanju njihovih svakodnevnih aktivnosti u privredi, kao i postizanju visokog nivoa zaštite zdravlja ljudi i životinja u BiH na osnovu evropskih standarda.