GLOBUS

Pobjednički govor Trumpa: Amerika je prva, ali sa svima ćemo graditi odnose

Novi predsjednik SAD-a

Mi. K.

9.11.2016

Donald Trump, republikanski kandidat za predsjednika SAD-a proglasio je pobjedu nad demokratskom kandidatkinjom Hillary Clinton na predsjedničkim izborima ove zemlje

Novi predsjednik SAD-a u svom pobjedničkom govoru se zahvalio svim građanima koji su glasali za njega, ali i onima koji nisu te im poručio da će raditi na tome da obnovi takozvani "američki san".

- Hvala vam svima. Oprostite što ste toliko čekali, bilo je komplicirano. Upravo me nazvala Hillary, čestitala nam je na pobjedi i ja njoj na teškoj kampanji. Žestoko se borila. Dugujemo joj zahvalnost za sve što je napravila za zemlju - kazao je Trump.

On je dodao da je vrijeme je da se ujedine i da zaliječe rane podjela te da moraju biti jedinstvena nacija.

- Trudit ću se da budem predsjednik svih građana Sjedinjenih američkih država. Onima koji su izabrali da me ne podržavaju pružam im ruku. Ovo nije bila kampanja, već nevjerovatan pokret svih građana - istakao je novi predsjednik u svom govoru.

Trump je dodao da će služiti narodu i da će početi ponovnu izgradnju nacije i obnove američkog sna.

- Svaki Amerikanac ponovno će moći pokazati svoj potencijal i niko neće biti zaboravljen. Ponovno ćemo izgraditi infrastrukturu i zaposlit ćemo milione na izgradnji. Dozvolit ćemo svima da iskažu svoj potencijal. Amerika će ponovno sanjati "veliko". Svijetu poručujem da je Amerika prva, ali sa svima ćemo graditi odnose - rekao je Trump.

Poručio je da SAD imaju ogroman potencijal, najavivši velike infrastrukturne projekte.

- Popravit ćemo srce naših gradova, škole, bolnice, tunele, izgradit ćemo infrastrukturu. Milioni ljudi će naći posao u tom procesu ponovne izgradnje. Očekujem da imamo odlične odnose sa svima. Tražit ćemo partnerstva, a ne sukobe - kazao je novoizabrani predsjednik SAD-a.

Naveo je kako su imali i više od 200 generala koji su učestvovali u kampanji, pored ostalih.

- Želim zahvaliti pripadnicima američke tajne službe, želim zahvaliti njujorškoj policiji, to su fantastični ljudi. Ovo je historijski događaj, ali da bi doista bio historijski - moramo obaviti sjajan posao, obećavam da vas neću iznevjeriti. Na kraju dvije, tri - možda i osam godina, nadam se da ćete reći da je to nešto na što ste ponosni. Puno vam hvala. Kampanja je završila, naš posao u smislu ovog pokreta - tek počinje - kazao je Trump.

On se zahvalio i svojim roditeljima, sestrama, braći, suprugi Melaniji, kćerkama i sinu na svesrdnoj podršci u toku kampanje.

Novi predsjednik je osvojio dovoljan broj elektorskih glasova pobijedivši Hillary Clinton te je tako postao 45. predsjednik SAD-a.