GLOBUS

Donald Trump novi je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država!

Republikanac odnio pobjedu nad demokratskom kandidatkinjom Hillary Clinton

D. K.

9.11.2016

Donald Trump novi je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država!

U izuzetno neizvjesnoj izbornoj noći kontroverzni republikanac uspio je izvojevati vrlo tešku, ali na kraju i zasluženu pobjedu nad demokratskom protukandidatkinjom Hillary Clinton, te postati 45. predsjednik SAD-a.

Poznati biznismen i zvijezda rijalitija nadjačao je Clinton u nekim saveznim državama koje nose najviše elektorskih glasova (Texas 38, Florida 29, Ohio 18), a naročito je bio dominantan u centralnom dijelu države.

Velika borba vodila se na Floridi, u kojoj su republikanci u posljednjih sedam predsjedničkih izbora izvojevali svoju četvrtu pobjedu. Clinton i Trump konstantno su se smjenjivali u vodstvu, ali je na kraju pobjeda otišla na stranu republikanca, koji je slavio sa 49,1 prema 47,7 posto osvojenih glasova.

Clinton je pobjeda u Californiji, gdje demokrate tradicionalno imaju većinsku podršku građana, dosta pomogla da ostane u daljnjoj utrci, s obzirom da ova savezna država "nosi" čak 55 elektorskih glasova.

Stručnjaci CBS News televizije kao glavni razlog za poraz Hillary Clinton vide u činjenici da je od sedam saveznih država, u kojima se očekivala tijesna i neizvjesna borba, poražena u njih čak pet (Georgia, North Carolina, Ohio, Florida i Iowa), dok je trijumf zabilježila samo u dvije (Virginia i Colorado). Kada se to preračuna u elektorske glasove, Trump je u ovih pet saveznih država inkasirao čak 113 elektorskih glasova!