GLOBUS

Da li ih prepoznajete: Jedno od ovo dvoje djece će postati predsjednik SAD-a

Dok traje velika borba za Bijelu kuću

(Al. Ti.)

8.11.2016

Sjedinjene Američke Države danas biraju 45. predsjednika države. Najveće šanse da uđu u Bijelu kuću imaju Hillary Clinton i Donald Tramp. Njihovi politički stavovi su poznati, a ovo su detalji privatnog života velikih rivala i put koji ih je doveo na korak od najviše političke funkcije u SAD, prenosi Blic.

Hillary Clinton, bivša prva dama SAD, državni sekretar i senator, po svemu sudeći, od najranijih dana pripremala se za ulogu koju danas igra. Rođena je kao Hillary Diane Rodam, starija kćerka vlasnika preduzeća tekstilne industrije Hugha Rodama, 1947. godine u Chicagu.

Bavila se sportom (plivanje i bejzbol), bila je ako ne najbolja onda jedna od najboljih učenica, aktivna i u školskom listu i đačkim savjetima. Već u ranim tinejdžerskim danima vontirala je kao opredijeljeni pristalica Republikanske partije, za šta se vjeruje da je uticaj prokonzervativnih stavova njenog oca.

Politikologija je njena tema i tokom školovanja na privatnom i prestižnom koledžu Velsli. Godine 1968. učestvoavala je Nacionalnoj konvenciji Republikanske stranke i bila njihov stipendista. Za demokrate se opredijelila, baš tih godina, pod utiskom afere Watergate, rata u Vijetnamu i ubistva Martina Luthera Kinga.

Završila je Pravni fakultet Univerziteta Jejl, gde je tokom studija upoznala i supruga Bila Clintona, za kojeg se udala 1975. godine. Sedamdesetih godina bila je advokat specijalizovan za zaštitu autorskih prava, a Nacionalno glasilo pravnika SAD uvrstilo ju je više puta među 100 najuticajnijih američkih advokata. Predavala je i pravo na Univerzitetu u Arkansasu.

U vrijeme mandata svog supruga na mjestu predsjednika SAD, Clintonova je bila predsjednica Savjeta za reformu zdravstva, ali oglašavala se i na temu Bliskog istoka, Sjeverne Irske, i posebno bivše Jugoslavije.

Milijarder Donald Trump rođen je u junu 1946. u Quensu, New Yorku, kao četvrto od petoro djece uspješnog poslovnog čovjeka Freda Trumpa. Završio je vojnu školu, Vojnu akademiju New York, po svemu sudeći po želji roditelja. Potom je studirao, takođe u New Yorku, na katoličkom Fordhaim univerzitetu, a zatim je diplomirao na poslovnoj školi Worton, Univerziteta Pensilvanija, Philadelphija, 1968. godine.

Nastavio je očev biznis s nekretninama. U preduzeću "Elisabeth Trump i sin" zaposlio se poslije studija, da bi već 1971. postao direktor preoblikovane kompanije. Tokom osamdesetih stvorio je spostvenu poslovnu imperiju i postao jedan od najbogatijih Amerikanaca. Osim nekretnina, njegovu poslovnu imperija čine hoteli, transportna preduzeća, sportski klubovi, kockarnice, pa čak i franšize za takmičenja za razne misice, uključujući izbore za mis SAD i mis univerzum.

Prema listi magazina Forbes za 2010. odnosno 2011. godinu, njegovo bogatstvo procjenjivano je na oko dvije milijarde dolara. Danas iznosi oko 3,7 milijardi, mada se ponegdje navode i procjene da je to gotovo pet milijardi dolara.

Tri puta se ženio. Prije braka sa Slovenkom Melanijom, bio je u braku sa Čehinjom Ivanom Zelničkovom, a potom Marlom Mejplz. Svjetska javnost ga je upamtila kao zvijezdu rijaliti TV serijala "Pripravnik" (The Apprentice) 2004. godine, na TV mreži NBC, gde je bio glavni producent i, još važnije, voditelj.

U svijetu politike prošao je različite faze, bio blizak i demokratama i republikancima, bivao čak i nezavisan, da bi 1999. javno objelodanio namjeru da postane prvi čovjek Reformske partije SAD. Poznat je kontroverznim izjavama, ali sam sebe predstavlja kao konzervativca koji se oslanja za zdrav razum umjesto fraza takozvane političke korektnosti.