VIJESTI

"Avaz" saznaje: Vlasti žele povećati porez na plaće

Vlada FBiH sačinila nove smjernice fiskalne politike

Autor:A. DUČIĆ

8.11.2016

Jedinstvena stopa poreza na dohodak u Federaciji, koja trenutno iznosi deset posto, od 1. januara 2017., bez obzira na model koji u konačnici bude usvojen, prema svemu sudeći bit će prošlost.

Kako saznaje "Avaz", prema radnoj verziji novog zakona o porezu na dohodak, oni uposleni koji imaju primanja do 600 maraka bit će u potpunosti oslobođeni ove vrste poreza, dok će ostali, čija primanja iznose više od 600 KM, ubuduće plaćati porez od 12 posto.

Predmet diskusije

Ovakav model danas će na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća (ESV) FBiH biti predmet diskusije između vlasti te predstavnika poslodavaca i sindikata.

Naš list jučer je uspio doći u posjed prednacrta zakona o porezu na dohodak, ali i prednacrta zakona o doprinosima, koji bi u paketu trebali biti usvojeni, prvo na sjednici Vlade, a onda i u Parlamentu.

Iako jučer iz Vlade nismo uspjeli dobiti zvaničan komentar na ova rješenja, s obrazloženjem da su suviše "friška" te da trebaju proći proceduru, nezvanično saznajemo da bi za poslodavce usvajanje oba zakona trebalo predstavljati neutralan efekt. No, uposlenici bi, kako sada stvari stoje, od 2017. trebali izdvajati više za državu, po osnovu poreza na dohodak te poreza na doprinose.

Teret obveznika

U prednacrtu zakona o doprinosima, naime, navodi se da će stopa doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje koji idu na teret obveznika iznositi 18,5 posto. Kao takva, ona je za 1,5 posto viša nego sada. I stopa za zdravstveno osiguranje se povećava, i to sa sadašnjih 12,5 na 13,5 posto. S druge strane, stopa doprinosa za obavezno osiguranje u slučaju nezaposlenosti smanjuje se sa 1,5 na jedan posto.

U obrazloženju ovog zakona navodi se da se ovim zakonskim rješenjem proširuje osnovica i povećava obuhvat obračuna doprinosa.

Socijalni elementi

Istaknuto je da zakon sadrži i određene socijalne elemente poput propisanih izuzeća za zaposlenike u rudnicima, tekstilnoj, kožarskoj i industriji obuće te niskoakumulativnim djelatnostima starih zanata, kao i taksi prijevoznike.

Brojke

0 posto poreza za primanja do 600 KM
12 posto poreza za primanja viša od 600 KM
Sa 17 na 18,5 posto povećana stopa za PIO
Sa 12,5 na 13,5 povećana stopa za zdravstveno osiguranje