NOGOMET

Sušić za Avaz.ba: Možemo slaviti u Grčkoj, nisu jači od nas!

Bivši selektor naše fudbalske reprezentacije

A. TIRO

7.11.2016

Bivši selektor naše nogometne reprezentacije Safet Sušić sa velikim zanimanjem očekuje utakmicu četvrtog kola kvalifikacija za odlazak na SP u Rusiji koju BiH igra protiv Grčke.

Popularni Pape smatra da možemo slaviti u Grčkoj, a ukoliko uzmemo bod, da ćemo gotovo sigurno završiti među dvije najbolje selekcije u našoj grupi.

U razgovoru za Avaz.ba kazao je da je zadovoljan igrama reprezentacije, ako se izuzme poraz od Belgije.

- Sve ide po planu, jedino što je neplanirano jeste visok poraz od Belgije. Da je u tom susretu kojim slučajem bilo 2:0 ne bi niko ništa imao da kaže, jer je Belgija ipak daleko najjača ekipa u našoj grupi i vjerovatno će biti prva - kazao je za početak razgovora Sušić.

Dobra forma

U posljednje vrijeme bh. reprezentativci igraju sjajno u svojim timovima. To se najviše odnosi na kapitena Edina Džeku, koji igra odlično u svojoj Romi i prvi je strijelac Serije A. Taj podatak posebno raduje našeg sagovornika koji smatra da tu formu igrači trebaju prenijeti i u reprezentativni dres.

- Svakako je bitno da pružaju dobre partije, ali je najbitnije da igraju u svojim klubovima. Forma nije najbolji pokazatelj, jer i kad si u najboljoj formi, može se desiti da odigraš jako loše. Svi naši igrači igraju i standardni su i to je svakako dobro za našu ekipu. Kada je u pitanju utakmica protiv Grčke, to ne mora da bude ključni susret. Možemo i da izgubimo taj susret, ali da sve preostale pobijedimo i opet budemo drugi - rekao je Sušić.

Bivši selektor se posebno osvrnuo na čvrst fudbal koji preferira Grčka, te naglasio da je izuzetno teško igrati protiv izabranika Michaela Skibbea kada prvi zabiju gol.

- Možemo igrati sa njima. Grčka je ekipa koja ne stvara puno prilika, ne vjerujem da će oni dominirati i da će napadati tokom cijele utakmice. Jedino je opasno ukoliko rano primimo gol. Ukoliko zabiju gol, onda će biti izuzetno teško. Međutim, imamo iskustva sa njima, igrali smo u prošlim kvalifikacijama za SP, i tada smo na kraju imali isti broj bodova kao i oni, ali smo mi dali 30 golova, a oni 10. To najbolje govori da znaju igrati na rezultat, da se znaju se zatvoriti i čuvati rezultat - kazao je Sušić.

Utakmica na vrhunskom nivou

Posljednji put kada smo se sastali sa Grčkom, bila je to pjesma najljepšeg zvuka za sve Bosance i Hercegovce. Dva puta Džeko i jednom Ibišević je bilo dovoljno za veliku pobjedu od 3-1, a naš sagovornik je mišljenja da je to utakmica koju su svi igrači odigrali na vrhunskom nivou.

- Taj susret smo odigrali fenomenalno. Svaki igrač je odigrao na vrhunskom nivou i po meni je to put prema kojem trebamo ići. Ako ključni igrači podbace, onda nemamo šta očekivati - kazao je Sušić.

Belgiju ostaviti po strani

Za kraj razgovora bivši selektor naše zemlje je kazao da se možemo plasirati na Svjetsko prvenstvo u Rusiju, ali da prvo moramo završiti među prve dvije selekcije.

- Mislim da Grčka nije jača ekipa od nas, čak i ako izgubimo susret u nedjelju, opet imamo šansi da odemo u Rusiju. Ukoliko uzmemo bod, mislim da ćemo sigurno biti među dvije najbolje ekipe u grupi. Kada je u pitanju Belgija, njih moramo ostaviti po strani. Njih možemo pobijediti u Zenici, ali u 10 utakmica mislim da ne možemo skupiti više bodova od njih - kazao je Sušić.