BIH

"Avaz" u Neumu: Jedini bh. morski grad tone u zimski san

Nakon što je ispratio goste

M. HODŽIĆ

7.11.2016

Kao skoro sva manja mjesta na Jadranu, u kojima se čini da život sa završetkom sezone prestaje, i jedini bh. gradić na moru, Neum, ima istu sudbinu. Iako ljeti vrvi kao u košnici, sa završetkom sezone lagano počinje tonuti u svoj zimski san.

neum-zimi-1

Neum: Počele pripreme za novu sezonu

Putna izoliranost

Pustoš na ulicama i plažama, koja djeluje nestvarno, zatvorene skoro sve suvenirnice i radnje... uobičajena je slika Neuma u hladnim danima. U to se uvjerila i naša ekipa.

U namjeri da potražimo mještane i porazgovaramo s njima o životu u Neumu nakon sezone, spustili smo se do plaža, ali srećemo tek nekoliko građevinskih radnika, koji užurbano dovršavaju renoviranje nekih objekata. Ispred hotela „Sunce“ zatječemo grupu radnika koji iznose stari namještaj i stvari. Kažu nam da se renovira hotel. Treba sve završiti najkasnije do 1. aprila, kada se turizam nanovo budi.

Na ulazu srećemo Tomislava Krešića, jednog od vlasnika ovog hotela. Pitamo ga je li se Neum, nakon sezone, vratio u svoju normalnu svakodnevicu.

- Ne bih ja rekao da je sada normala, jer nama je normala život u sezoni. Ovo je sada životarenje, ali mi koristimo ovaj period kada nema gužvi, za obnove, popravke, odnosno već je počela priprema za iduću sezonu - kaže nam Krešić.

tomislav-kresic

Tomislav Krešić: Bez gužvi

Kongresni turizam

Dodaje da u Neumu trenutno živi oko 4.350 stanovnika. 

- Škole rade, normalno se živi. Neko koristi godišnji odmor da ode negdje na izlet, neki pripremaju zimnicu, a neki odlaze na rad u zimske turističke centre - ističe Krešić. 

Turistički radnici Neuma bore se na sve načine  da i u podsezoni imaju posla i privuku turiste, između ostalog kongresnim turizmom. U Neumu zatječemo i direktora Turističke zajednice HNK Andriju Krešića, koji se prisjeća nekadašnjih vremena kada je ovaj gradić bio „numero uno“ u kongresnom turizmu.

- U posljednje vrijeme to nije, ali ima sve uvjete da bude. Treba se potruditi i boriti da se gosti privuku i na taj način - kazao nam je Andrija Krešić.

andrija-kresic-1

Andrija Krešić: Privući goste

Tristo hiljada noćenja godišnje

Andrija Krešić ističe da su u Turističkoj zajednici zadovoljni rezultatima protekle sezone u Neumu. Pitamo ga za statistike, koje su njen najbolji odraz.

- Statistika nema, ali procjene govore da se posljednjih godina ustalila cifra od 270.000 do 300.000 noćenja godišnje. Zadovoljni su ugostitelji i hotelijeri, samim tim i mi - kaže Krešić.