VIJESTI

Nakon pune 23 godine Fikret Abdić najavio svoj dolazak u Sarajevo

Osuđeni ratni zločinac izabran za načelnika općine Velika Kladuša

Redakcija

7.11.2016

Novoizabrani načelnik Velike Kladuše Fikret Abdić, prema informacijama koje su došle iz Centralne izborne komisije (CIK) BiH, trebao bi prisustvovati svečanoj ceremoniji dodjele certifikata o preuzimanju načelničkih mandata koja će se sutra održati u Sarajevu.

Glasnogovornica CIK-a, Maksida Pirić, kazala je da je, u skladu sa dosadašnjom praksom, moguće da Abdić nekog ovlasti da fizički preuzme dokumentaciju, no da svaki izabrani kandidat lično mora potpisati izjavu o prihvatanju mandata u roku od sedam dana. Također, pojasnila je da je izjavu o prihvatanju mandata moguće i poslati poštom.

"Ne mora značiti da će svi izabrani načelnici prisustvovati sutrašnjem događaju. Pojedini načelnici koji su obnovili svoj mandat već su najavili da neće moći biti prisutni zbog službenih putovanja i drugih ranije preuzetih obaveza", kazala je Pirić.

Pojavi li se Abdić sutra u Sarajevu, to će biti njegov prvi boravak u glavnom gradu BiH nakon 23 godine i političkog razilaženja sa tadašnjim rukovodstvom Republike BiH, a kasnije i oružanim sukobom sa Armijom RBiH na prostoru Krajine.