BIH

Evropski parlament poslao upozorenje Parlamentarnoj skupštini BiH

Predsjedavajući AFET-a Elmar Brock i Tonino Picula

S. D.

7.11.2016

Predsjedavajući Komiteta Evropskog parlamenta (EP) za vanjske poslove Elmar Brok i predsjedavajući Delegacije za odnose sa BiH Tonino Picula uputili su nedavno Parlamentarnoj skupštini (PS) BiH pismo u kojem su ukazali na ozbiljnost činjenice što još nije u funkciji Parlamentarni odbor BiH-EU za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA), saznaje „Dnevni avaz“. 

Sporan poslovnik 

Riječ je o odboru koji se uspostavlja za svaku državu u procesu pridruživanja EU i to tijelo čine predstavnici parlamentarne skupštine zemlje pretendenta za članstvo u EU i Evropskog parlamenta s podjednakim brojem članova. Iako su aktivnosti na konstituiranju ovog odbora u BiH pokrenute prije više od godinu, on nije formiran. 

Razlog je, na šta podsjećaju i zbog čega su izrazili zabrinutost i evropski zvaničnici u svom pismu adresiranom na Safeta Softića, predsjedavajućeg Doma naroda, Mladena Bosića, predsjedavajućeg Predstavničkog doma, i Nikolu Lovrinovića, kopredsjedavajućeg POSP-a, taj što Odbor nije usvojio poslovnik o radu. 

U ovom odboru delegaciju BiH čine svi članovi Zajedničke komisije PSBiH za evropske integracije i već duže od godinu oni se ne mogu usaglasiti o tome kako će se glasati u Odboru. 

Jedinstveno pravilo 

Članovi delegacije iz entiteta RS, naime, traže da se odluke donose kvalificiranom većinom, što u končanici znači da traže entitetsko ili etničko glasanje, a ne natpolovičnom većinom članova svake delegacije, što je jedinstveno pravilo u Evropskom parlamentu. 
No, u pismu Parlamentu BiH jasno je poručeno da je pravna služba Evropskog parlamenta potvrdila da pravila glasanja ne smiju biti drugačija za svaku delegaciju.

- Sistem glasanja koji uključuje odredbe koje se odnose na etničke ili nacionalne grupe je neprihvatljiv i bio bi u suprotnosti s osnivačkim principa Evropske unije – decidirano je navedeno u pismu čelnicima PSBiH iz Evropskog parlamenta.

Kontraproduktivna situacija 

U pismu čelnicima Parlamenta BiH iz Evropskog parlamenta su poručili da „preuzmu političku inicijativu i riješe kontraproduktivnu situaciju koja baca u sjenu sposobnost BiH da pravilno funkcionira u vezi sa zahtjevima institucionalnog i pravnog okvira EU“.