GLOBUS

Majmun najavio pobjedu Donalda Trumpa

Uoči predsjedničkih izbora u SAD

Redakcija

7.11.2016

Predsjednički izbori u SAD održavaju se sutra, a mnogi su već dali svoja predviđanja o tome ko će biti na čelu jedne od najmoćnijih država na svijetu.

Istraživanje Prinstonovog izbornog konzorcijuma utvrdilo je da Hillary Clinton ima 99 odsto šanse da pobijedi u utorak na izborima za predsjednika SAD Donalda Trumpa, piše Telegraf.

Dan prije izbora za najvažniju funkciju u američkom političkom sistemu, Clintonovoj je predviđeno da će osvojiti 312 elektorskih glasova, a Trump 226. Podsjetimo, potrebno je 270 glasova elektora da bi jedan od kandidata postao predsjednik SAD.

Ova statistička vjerovatnoća pronađena je preko univezitetskog modela Bajesove statistike. Programer modela, neuro i data naučnik i profesor Prinstona Sem Vang, tačno je predvidio kako će 49 od 50 američkih saveznih država glasati u 2012. godini.

Druga istraživanja su manje naklonjena Clintonovoj pobjedi. Tako FiveThirtyEight tvrdi da bivša državna sekretarka ima 65 odsto šanse za pobjedu, dok joj je “Njujork tajms” dao čak 85 odsto šanse.

Što se tiče Senata, šansu da Demokrate preuzmu kontorolu od Republikanaca, model Prinstona daje 78 odsto, dok su FiverThirtyEight i “Njujork tajms” dali 55 odsto.

Osnivač FiveThirtyEight Nejt Silver napisao je u petak da iako je Clintonova bila na silaznoj putanji te sedmice, da su u posljednjih nekoliko dana ankete postale “više dvosmislene”. Ali, ankete širom države imaju loše vijesti za Clinton, rekao je Silver. Podaci pokazuju da su kandidati izjednačeni u Nju Hempširu, dok je njeno vodstvo u Pensilvaniji opalo za oko 3 procenta. Prema njegovim navodima, situacija u Mičigenu je tijesna, dok smatra da bi sve oči mogle biti uprte u Novi Meksiko.

Što se tiče nekonvencionalnih predviđanja, jedan majmun u Kini navodno ima mistične moći i predviđanja budućnosti. Tako je on u žutom dresu na kojem je pisalo “Kralj predviđanja” svojim gestom saopštio šta on misli ko će da bude sljedeći predsjednik SAD.

Majmun je birao između kartonske verzije Clinton i Trumpa. Nakon kratkog razmišljanja, prišao je Trumpovoj kutiji i poljubio ga u usta što je, kako su naveli Kinezi, znak da će Trump pobijediti na izborima. Inače, on je ranije ove godine predvidio da će Portugal osvojiti titulu prvaka na Evropskom prvenstvu u fudbalu pa mnogi vjeruju da je pogodio i ovaj put.

Prema najnovijim kvotama u kladionici, Donaldu Trumpu su date još manje šanse. U čuvenoj kladionici “Vilijam Hil” kvote na Hillary Clinton su sada 1,20, dok je do prije nekoliko dana kvota bila 1,36. Trumpu su sada date još manje šanse, kvota za njegovu pobjedu je skočila na 4,50 sa 3.00.

Rezultati završne ankete koju su danas sproveli “Blumberg” i institut za istraživanje javnog mnjenja “Selzer&Co”, pokazalo je da Clinton uživa naklonost 44 odsto ispitanika, dok ih je Trumpu naklonjeno 41 odsto.

Od petka, više od 33 miliona ljudi dalo je svoj glas na izborima. U SAD će se sutra 225 miliona Amerikanaca s pravom glasa odlučivati između Hillary Clinton i Donalda Trumpa.