VIJESTI

Ishod američkih izbora neće utjecati na BiH

Profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Fikret Hadžić

Fena

7.11.2016

Profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Fikret Hadžić izjavio je da, bez obzira na ishod predsjedničkih izbora u SAD-u, Bosna i Hercegovina neće imati direktne ekonomske štete ni koristi, jer se radi o beznačajnom trgovinskom partneru.

Po njegovom mišljenju, u slučaju pobjede Hillary Clinton SAD će nastaviti trenutnim političkim kursom, što bi za Bosnu i Hercegovinu bila povoljnija opcija.

Hadžić je naveo da nije siguran da li republikanski kandidat Donald Trump zna gdje je BiH ili gdje je Balkan, te da je on u svojim nastupima pokazao protivrječnost i nepredvidivost.

Dodao je da je, dok je Hillary Clinton boravila u BiH i upoznavala se o situaciji ovdje, Trump vrijeme provodio po modnim revijama i izborima za mis, zbog čega se njegovom pobjedom ne može očekivati nikakva korist za BiH, a eventualno bi mogla biti i štetna.

Hadžić je rekao da nije siguran da bi ekonomski protekcionizam koji je Trupm zagovarao u svojoj kampanji bio koristan i za SAD a kamoli za ostatak svijeta, te bi njegova pobjeda mogla globalnu ekonomiju dovesti u veliku neizvjesnost.

- Nisam siguran da bi ostale zemlje blagonaklono gledale na taj proces, ali nadati se da će razum prevladati i da će američki građani ipak izabrati opciju koja bi bila bolja za njih, ali i za ostatak svijeta - istakao je Hadžić.