VIJESTI

Analiza/ Dizdarević: Turska će eksplodirati, Erdogan izgubio politički kompas!

Šta se krije iza serije hapšenja novinara i opozicionara

F. VELE

7.11.2016

Racije, hapšenja novinara i opozicionih poslanika, pucnjava i novi val protesta. To je ponovo stvarnost Turske posljednjih dana.

Vodeća prokurdska partija u Turskoj, Demokratska narodna partija (HDP) saopćila je jučer da prekida svaku aktivnost u parlamentu poslije hapšenja devet njenih poslanika, uključujući i dva potpredsjednika stranke.

Kraj demokratije

Kako su naveli, poslije ovog "totalnog napada" prekidaju rad u skupštinskim tijelima.

Istovremeno, turska policija pritvorila je 15 osoba u okviru racija širom Adane na pripadnike prokurdske PKK. Racije su uslijedile nakon što su eskalirali sukobi između sigurnosnih snaga i pripadnika PKK na jugoistoku zemlje, javlja Rojters.

U napadu automobilom-bombom u većinski kurdskom gradu Dijarbakiru u petak je poginulo 11, a ranjeno 100 osoba. Turske vlasti smatraju PKK odgovornom za napad, iako je ISIL preuzeo odgovornost!? U međuvremenu raste psihoza pa dvije osobe jučer privedene u blizini istanbulskog aerodroma Ataturk jer su odbili da zaustave motocikl na poziv policije koja je bila prisiljena da ispali metke u njihovom pravcu. No, potvrđeno je da eksploziv i oružje nisu nađeni.

Također, proteklog vikenda Tursku je zahvatio novi val protesta. Policija je upotrijebila vodene topove i suzavce protiv demonstranata koji su izašli na ulice Istanbula tražeći oslobađanje devet novinara i urednika opozicionih novina "Cumhuriyet". Osim u Istanbulu, hapšenja je bilo u Ankari i Antaliji.

Opozicija upozorava na kraj turske demokratije, te cijelu situaciju uspoređuju s novim državnim udarom! Svoju uznemirenost dešavanjima u Turskoj izrazile su i Sjedinjene Američke Države (SAD), a nameće se i pitanje kakve će lekcije iz svega izvući i važne adrese u Sarajevu gdje turski utjecaj i dalje jača.

Zlatko Dizdarević, ugledni novinar i diplomata, dugogodišnji izvještač sa Bliskog istoka kaže za "Avaz" da on nije ni očekivao da će se situacija u Turskoj smiriti. Štaviše, smatra da će se situacija radikalizirati do eksplozije, ove ili one vrste. Prema njemu, turska stvarnost je brutalnija nego se nama predstavlja.

zlatko-dizdarevic1

Dizdarević: Mnogi su isprovocirani

- U pitanju je jedan potpuno izgubljen politički kompas u turskom vrhu, koji ne sagledava posljedice i rezultate svega toga. To je direktni udar na supstancu nečega što je turska građanska, politička i historijska tradicija. Posljednjim događajima bit će isprovocirane razne snage koje u startu ne moraju uopće biti ujedinjenje ideološki i politički. Front otpora prema politici će da naraste do mjere kada će krenuti u obračun sa svim tim - govori Dizdarević.

Novinari u zatvoru

Novinar, publicista i diplomata, naš prvi ambasador Turskoj, Hajrudin Somun,

kaže za "Avaz" da mu je žao kad hapse njegove nekadašnje kolege i u Kini, a kamoli u Turskoj gdje mi je, od svih zemalja u kojima sam živio, ostalo najviše prijatelja.

hajrudin-somun1

Somun: Erdoanovi potezi

- Jedan od takvih prijatelja, veteran turskog žurnalizma, Šahin Alpaj (Sahin Alpay) je u zatvoru, a sedam smo godina na stranicama "Today Zamana" objavljivali komentare. Pa, još kad se pogledaju scene iz Dijarbekira nakon eksplozije koja je odnijela desetak života, čovjek mora da se upita: Kako to da predsjednik Erdoan, koji je uzdigao Tursku iz ekonomskog kolapsa, lišio se tutorstva armije nad politikom, i pokrenuo proces pomirenja s Kurdima, kako to da taj isto čovjek u posljednje dvije, tri godine srozava sve to što je postigao za prethodnih desetak godina - pita se Somun.

Kuda sve ovo vodi?

- I kuda to sve vodi Tursku, teško je reći, pogotovo mom prijatelju Šahinu, ili Cengizu Candaru koji je još na slobodi, koji smo hvalili Erdogana kad je uspijevao, ali i kudili ga kad je trebalo, a danas nas već smatra neprijateljima - ističe Somun

NATO traži zamjenu za Tursku

Erdoan, po Dizdareviću, svojim ponašanjem postaje destabilizirajući faktor za NATO, što je onda tema o kojoj će tNATO biti prisiljen razmišljati na drugačiji način.

- Ako on ne može da obavi taj zadatak čuvanja južnih granica NATO-a, pojavit će se pitanje ko to može, a to bi mogla biti neka nova kurdska država koja će biti partner NATO-a i obavljati zadatke koji su bili namijenjeni Turskoj -  kazao je Dizdrević.

Brojke

100.000 osoba otpušteno ili suspendirano

37.000 osoba uhapšeno

137 akademika na nalozima za hapšenje