VIJESTI

Bošnjaci u Srebrenici ogorčeni na društvo Mladena Grujičića

Nakon što se na društvenim mrežema pojavila fotografija

Fena

6.11.2016

Na društevnim mrežama pojavila se zajednička fotografija novoizabranog načelnika Općine Srebrenica Mladena Grujčića i Ljiljane Bulatović, koja je napisala knjigu o Ratku Mladiću koji je pred Haškim tribunalom optužen za genocid i ratne zločine.

Zbog te fotografije reagirali su brojni građani Srebrenice, prije svih dosadašnji načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković i predsjednica Udruženja „Srebreničke majke“ Hatidža Mehmedović. Njih dvoje su ogorčeni s kim se "druži Grujičić".

Duraković je u izjavi za Fenu kazao da je to poruka "da će se uskoro, sada i zvanično slaviti i veličati ratni zločinci".

- Davno sam to rekao, još kada sam vidio Karadžića na njegovom profilu, a nakon toga i njegovo paradiranje sa Šešeljom. Zna se o kakvoj ličnosti i političkoj nezrelosti se radi, a fotografija govori više od riječi - poručio je Duraković.

Mehmedović je mišljenja da je međunarodna zajednica kriva što dozvoljava da se ratni zločinci veličaju.

- Nama treba da bude jasno ko stoji iza ovih dešavanja, od devedesetih pa do danas. Oni koji govore o ljudskim pravima, a najviše ih krše i to sad nije skriveno, nego je očigledno, a to radi međunarodna zajednica. Druga strana javno veliča fašizam, a mi moramo to prihvatiti, jer nam tamo neki tako poručuju, mi ne smijemo buniti se, niti reći neku riječ koja ne odgovara našim 'bjelosvjetskim prijateljima' - rekla je Mehmedović.