VIJESTI

Reakcije generala Armije BiH na najave iz Zagreba: Ne plašimo se

Nakon hapšenja pripadnika HVO-a iz Hrvatske najavili procese protiv bh. generala

F. V. - S. D.

6.11.2016

Samo nekoliko dana nakon hapšenja visokih oficira HVO-a u Orašju, što je dovelo do histerične reakcije Zagreba, dio hrvatskih medija javno je istakao zahtjeve da se "uzvrati istom mjerom". S obzirom na to da je u javnost plasirana teza da Sarajevo podiže optužnice protiv Hrvata po nalogu Banje Luke (!?), najprisutniji je zahtjev da Hrvatska hitno procesuira oficire Armije RBiH koji su prije početka agresije bili angažirani u sastavu Jugoslavenske narodne armije (JNA).

Politička ucjena

Polazeći od stava da je riječ o "političkoj ucjeni" iz BiH, zahtijevaju se reakcija i procesuiranje oficira koji su "kao pripadnici neprijateljskih postrojbi u devedesetima ubijali i protjerivali civilno hrvatsko stanovništvo". U slučaju Bošnjaka, navode, riječ je o 500 oficira koji su bili u sastavu JNA 1991. i 1992. godine, a 19 od 20 oficira Armije RBiH navodno je ratovalo u JNA protiv Hrvatske!?

Na ovakve zahtjeve naslonio se i hrvatski premijer Andrej Plenković rekavši da "i mi vodimo neke istrage", čime je najavio pravne radnje protiv visokih oficira Armije RBiH.

- Mislim da, prije svega, svaki zločin koji je počinjen, treba procesuirati. Postoje određene pravne radnje, ali tu se ne radi ni o kakvim mjerama retorzije, nego o postupcima, istragama - kazao je Plenković.

Među onima koji se spominju u kontekstu mogućih krivičnih progona za navodne zločine u Hrvatskoj dok su bili u JNA, nalaze se legendarni komandant Petog korpusa Armije RBiH Atif Dudaković, prvi načelnik Glavnog štaba Armije RBiH Sefer Halilović (zbog uloge u Đakovu 1991.), bivši komandant Drugog korpusa Sead Delić (bio ranjen kod Varaždina), komandant Prvog korpusa Armije RBiH Nedžad Ajnadžić, general Enver Hadžihasanović, Mirsad Bešić, Enes Taso, Nihad Mehić, Mirsad Bezdrob Kan, Nedeljko Veraja...

Nedžad Ajnadžić, novoizabrani načelnik općine Centar Sarajevo, kaže da se upravo vratio iz Zagreba i da je zatečen pisanjem hrvatskih medija o navodnoj ulozi njega kao bezbjednjaka JNA u napadima na Vukovar.

nedzad-ajnadzic

Ajnadžić: Zatečen optužbama

- Ja s Hrvatskom prije rata, tokom rata i poslije rata apsolutno nemam nikakvog doticaja. Nemam nikakve veze s Vukovarom. Zašto je sada mene neko "ispalio", vjerovatno zato što sam sada isturena ličnost. Ako postoji bilo kakva potreba za pojašnjenjem, ja sam Hrvatskoj kao našoj susjednoj državi uvijek dostupan i odazvat ću se za bilo koje pojašnjenje, preko Suda BiH ili direktno u Hrvatskoj - tvrdi Ajnadžić. 

Dudaković se ne plaši, jer zna da je njegova uloga u Hrvatskoj, za koju je, kaže, mnogo učinio, bila časna. 
 
- Ne stidim se nijednog svog postupka, kao ni onih ljudi kojima sam komandovao u prošlosti. Uvijek sam pozivao na zakonitost i na etičke norme ponašanja. Ovo je očita hajka, pogađanje, trgovanje, pritisci i nastojanje da se neko žarište otvori ili je u pozadini pokušaj ostvarivanja nekih drugih ciljeva koji su prepoznatljivi. Smiješno je što se prozivaju Bošnjaci, oficiri koji su bili u JNA. Nijedan nije bio na komandnoj dužnosti, nijedan nije neposredno učestvovao u nečemu nečasnom. Uostalom, imaju svjedoci ko je gdje, kad i šta bio - ističe Dudaković za "Avaz". 
 
Sve igre

Na pitanje kako odgovara na optužbe koje stižu iz Hrvatske, Dudaković kaže: 

- Pa, nije mi jednostavno. Iz više razloga. Zna se saradnja Petog korpusa i Generalštaba Hrvatske vojske u ratu. Nije čovjeku svejedno kada vidi da se 20 godina nakon rata nešto po potrebi izvlači, poziva, priziva. Međutim, ja sve ove, da ih tako nazovem, igre u posljednje vrijeme vidim kao jedan od ciljeva da se situacija u BiH pogorša. I onda čovjek vidi da, ako je u pitanju BiH, onda se mora i to izdržati. Pa, bez obzira na to koliki ti napadi bili. Bilo je i težih situacija, ali očito da se borba oko Bosne i za Bosnu nastavlja i mi moramo izdržati na tom putu - dodao je Dudaković. 

Špijunski dokumenti i Praljkov arhiv

O kakvim se argumentima u slučaju navodne uloge oficira Armije RBiH protiv Hrvatske radi, svjedoči arhiv Slobodana Praljka, koji je on koristio u Hagu. Tako se u dokumentu Vojnoobavještajne službe Operativne zone srednja Bosna navodi da je Mirsad Bezdrob, načelnik Štaba 7. bbr, prema izjavama njegovih vojnika, "ratni zločinac iz Zadra i Benkovca", bez ikakvih dokaza i činjenica. Upravo se Bezdrob spominje među osumnjičenima za zločine!?

Hoće li Dudaković putovati u Hrvatsku

General Atif Dudaković, koji je, prema hrvatskim medijima, „kao pomoćnik zločinca Ratka Mladića vodio napad JNA na Lovinac i zadarsko zaleđe“, kaže da ga, ako bude morao putovati u Hrvatsku ili preko njene teritorije, u tome neće spriječiti najave o podizanju optužnice protiv njega. 

Željoteka bolesnih umova

- Svjestan sam da sam neprestano na meti srpsko-hrvatsko-autonomaške koalicije, ali šta mogu, takva mi je sudbina. Međutim, hoću da vjerujem da je doba Rišeljea (Arman Žan di Plesi de Rišelje, ministar kralja Luja XIII, op. a.) prošlo i da Državno tužilaštvo nije željoteka bolesnih umova - ocjenjuje general Dudaković.