VIJESTI

Svečanost u Banovićima: Obilježena 70 godišnjica izgradnje pruge Brčko - Banovići

Nekoliko stotina učesnika

A. H.

6.11.2016

U Banovićima je danas održana svečanost u povodu obilježavanja 70 godišnjice izgradnje pruge Brčko – Banovići.

Među nekoliko stotina učesnika svečanosti, pristiglih iz raznih krajeva BiH, našao se i Hamid Bojić (81) iz Grivica kod Banovića, koji je kao jedanaestogodišnjak učestvovao u izgradnji pruge.  Našao se tu i Ibrahim Sirotanović, bratić legendarnog rudara Alije Sirotanovića, mnogobrojni  potomci graditelja pruge iz Breze, Vareša, Banovića, Tuzle, Srebrenika, Brčkog, Kalesije itd.

hamid-bojic-akcijas-stari

Bojić: Svi smo bili jednaki

- Sve smo radili ručno pomoću krampi i lopata. Imali smo po jedna kolica, mi ih zovemo tačkice, ali na njima nije bio točak s gumom, kao sada, nego drveni. Digli su se svi, od djece do staraca od 70 godina. Svako je radio koliko je mogao, a niko nas nije tjerao i nije nam bilo mrsko. S velikim smo zadovoljstvom gradili svoju državu, Bosnu i Hercegovinu, jer nam je Tito rekao da će svako selo postati grad. Svi smo bili jednaki i nije bilo nacionalizma, ali to se promijenilo s raspadom Jugoslavije”, sjeća se Bojić.

Porodica Sirotanović iz Vareša, poznata je po Aliji Sirotanoviću, jugoslovenskom heroju rada, čiji je lik, između ostalog, štampan i na tadašnjim novčanicama. Koliko je rad nekad bio priznat kao univerzalna ljudska vrijednost svjedoči i Ibrahim Sirotanović, kojem je Alija bio amidža.

- Cijela moja familija učestvovala je u gradnji pruga u BiH. Ovakve godišnjice važne su kako bi mlađe generacije vidjele s kakvim se elanom nekad radilo i kakvi su složnost i zajedništvo vladali - izjavio je Sirotanović.

Učesnici jučerašnje svečanosti, vozom su krenuli iz Banovića prema Brčkom. Voz se zaustavljao na usputnim željezničkim stanicama, da bi svečano bio dočekan u Brčkom.

Kako je to izgledalo u Banovićima svjedočio je i „Avazov“ fotoreporter Ahmet bajrić Blicko.