LIFESTYLE

Samsung se budi: U pripremi nova AI platforma za Galaxy S8

Virtuelni asistent koji će biti dio Galaxy S8 uređaja

Avaz.ba

6.11.2016

Apple ima Siri. Microsoft Cortanu. Google – Google Assistant. Sada Samsung planira da napravi svog virtuelnog asistenta koji će biti dio Galaxy S8 uređaja.

Asistent će biti zasnovan na platformi Viv Labs, kompanije iz San Hozea koju je Samsung preuzeo u oktobru. 

Osnivači Viv Labs su radili i na Siri, koju je Apple kupio 2010. a Samsung izgleda računa na postojeće snage unutar te kompanije i nema cilj da napravi revoluciju na polju AI platformi. 

Jedna od najvećih prednosti njihovih softvera je u tome što su dizajnirani tako da se bez mnogo muke uklapaju u platforme drugih proizvođača. 

- Developeri mogu da prebace servis našim agentima.Čak i ako Samsung ne radi ništa sam, što se više servisa poveže, to će ovaj AI sistem postajati pametniji - kaže potpredsjednik Samsunga Ri In-jong. 

Ako se pokaže dobrim, Samsung će uspjeti da nadoknadi finansijske gubitke do kojih je doveo opoziv Galaxy Note 7 uređaja, koji je prema procjenama koštao kompaniju barem 5,4 milijarde dolara. 

Međutim, Samsung se nalazi u velikoj gužbi na tržištu. Pored Siri, Google Assistant i Amazonove Alexa, postoje i smart-home uređaji Echo, Dot i Tap.