VIJESTI

Vlada u Zagrebu pravno će zaštititi ratne veterane u BiH

Sastanak sa ratnim komandantima jedinica Hrvatske vojske i HVO-a u Bukovlju kod Slavonskog Broda

(E. Ma.)

6.11.2016

Ministar boraca Hrvatske Tomo Medved rekao je da hrvatske ratne veterane niko neće zastrašiti novim optužnicama i da će hrvatska Vlada pronaći pravni model njihove zaštite, bez obzira da li se nalaze u Hrvatskoj ili BiH.

Nakon sinoćnjeg sastanka sa ratnim komandantima jedinica Hrvatske vojske i HVO-a u Bukovlju kod Slavonskog Broda, koji je održan povodom hapšenja deseterice pripadnika HVO-a u Orašju, Medved je najavio punu pravnu i političku podršku uhapšenima i pripadnicima HVO-a u Posavini.

Medved kaže da će hrvatska Vlada pronaći najbolji model kako da podrži hrvatski narod i pripadnike HVO-a da ostanu u BiH i da se poštuje njihov doprinos u proteklom ratu, prenose hrvatski mediji.

- Vlada pruža pravnu i finansijsku podršku uhapšenima i njihovim porodicama. Isto tako, pružamo podršku pripadnicima HVO-a i opstanku hrvatskog naroda na teritoriji BiH - rekao je Medved novinarima nakon sastanka.

Komentirajući medijske navode o mogućim novim optužnicama Tužilaštva BiH protiv pripadnika HVO-a i da bi moglo da bude uhapšeno njih 300, Medved je rekao da ne želi da licitira brojevima.

- Vlada vrlo ozbiljno pristupa ovoj tematici, u skladu sa zaključcima na ranijim sjednicama... Šaljemo poruku ohrabrenja hrvatskim borcima, niko nas neće zastrašiti! Pronaći ćemo pravni model zaštite hrvatskih boraca, bez obzira da li se nalaze u Hrvatskoj ili BiH - poručio je Medved.

On ističe da je hrvatska Vlada spremna da doprinese traženju najboljih rješenja radi spriječavanja dešavanja, poput nedavnih hapšenja u Orašju.

Ratni komandant HVO-a Tomislav Božić rekao da je zadovoljan sastankom, jer im je ministar obećao pomoć da pravnim sredstvima budu spriječeni "nezakoniti i nehumani progoni" pripadnika HVO-a iz Posavine.

- Mi smo za to da se počinioci ratnih zločina gone, ali širenje na komandnu odgovornost za nas je neprihvatljivo - rekao je Božić.

U ime civilnih vlasti sastanku je prisustvovao predsjednik Skupštine Posavske županije Joso Marković, koji je zahvalio Vladi Hrvatske na podršci.