BIH

Skandali bh. diplomatije: Od trgovine ljudima, preko šverca alkohola, do seks-afera i tuča

Hamdičevićevo priznanje krivice vrh ledenog brijega

A. DUČIĆ

5.11.2016

Bivši konzul BiH u Parizu Velid Hamdičević, koji je priznao da je protivpravno pribavio više od 10.000 KM izdavajući putne isprave osobama za koje je znao da ne ispunjavaju uvjete za putovanje i boravak u Francuskoj, optužen je za nesavjestan rad u službi. Prije nekoliko dana s Tužilaštvom BiH zaključio je novi sporazum o priznanju krivice. Navodno, Hamdičević je spreman odležati godinu zatvora.

velid-hamidicevic

Hamdičević: Spreman odležati godinu zatvora

Niz incidenata 

Sada se čeka odluka Suda BiH o tome, a zanimljivo je da u maju ove godine isti takav sporazum nije bio prihvaćen. Inače, Hamdičević je uhapšen prošle godine u Sarajevu zbog sumnje da je članovima organizirane kriminalne grupe Elvisa Salčinovića nezakonito izdavao putne isprave za žrtve trgovine ljudima te da je za te usluge naplaćivao od 500 do 1.200 eura po osobi. 

Riječ je o romskim porodicama koje su živjele luksuznim životom na račun međunarodnog džeparenja. Istragom je utvrđeno kako su iz Pariza prebacili više od dva miliona eura u Zenicu.

Iako se radi o vrhu ledenog brijega zloupotrebe diplomatske funkcije, ovaj put s konkretnim krivičnim posljedicama, slučaj "Hamdičević" samo je jedan u nizu skandala koji su godinama potresali bh. diplomatiju.

Jedan od svježijih primjera zbog kojih se podiglo mnogo prašine je otkriće da je ambasadorica BiH u Italiji Željana Zovko na izborima u Hrvatskoj bila kandidatkinja Domoljubne koalicije te bi sada mogla postati zastupnica te države u Evropskom parlamentu. 

zeljana-zovko6

Zovko: Zastupanje interesa druge države

Mnogi se još sjećaju i slučaja iz februara 2014. godine, kada je smijenjen generalni konzul BiH u SAD Brane Pećanac, zbog skandaloznog ponašanja na proslavi dana RS u Čikagu, gdje su otvoreno veličani ratni zločinci Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

Novinske stupce zbog niza incidenata ponajviše je punio bivši ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj i to kontinuirano tokom mandata 2010., 2011. i 2012. godine. Jedan od najtežih bio je izazivanje udesa u Alipašinoj ulici u Sarajevu u kojem je povrijeđena jedna osoba. Sarajevska policija utvrdila je da je Alkalaj bio u alkoholiziranom stanju.

Pisalo se mnogo i o Alkalajevom verbalnom napadu na jednu od savjetnica, kao i o iznošenju dokumentacije iz zgrade Ministarstva i to u vrećama. 

Obraz mu nisu osvjetlali ni saradnici, pa je tako Alkalajev savjetnik Senad Bužimkić uhvaćen u toaletu kako vodi ljubav s jednom kolegicom, zbog čega je tadašnji pomoćnik ministra Haris Lukovac naredio pokretanje istrage zbog nedoličnog ponašanja.

Jasin Ravašde, Alkalajev, tačnije kadar bivšeg lidera SBiH i člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića, dok je bio ambasador BiH u Kuvajtu, “proslavio” se medijskim izvještajima o tome kako je tokom svog trogodišnjeg mandata od 2008. do 2011. švercovao alkohol, na čemu je, navodno, zaradio, pola miliona eura. Inače, prodaja alkohola u Kuvajtu najstrožije je zabranjena. Početkom 2011. smijenjen je s ove funkcije.

300 eura u džep

I Mithat Pašić, bivši savjetnik u Ambasadi BiH u Ruskoj Federaciji, svojevremeno je pijan vozio službeni automobil po Moskvi, te je za njim bila organizirana policijska potjera, a nakon što je zaustavljen odbio je uraditi alkotest.

Jedan od poznatijih skandala je onaj kada je 2008. godine, prilikom zvanične posjete privredne delegacije RS Ambasadi BiH u Kini, tadašnji ambasador Pero Barunčić tražio da delegaciji plati polovinu iznosa računa za večeru, koju je već platila Ambasada, pa je, kako se izvještavalo, 300 eura stavio u svoj džep! 

Ujesen 2007. godine Ministarstvo vanjskih poslova BiH u London je poslalo unutrašnju kontrolu poslije informacija o navodnom fizičkom okršaju između tadašnje ambasadorice Tanje Milašinović i generalne konzulice Vesele Planinić. 

Milašinović je kasnije opovrgla ove informacije, tvrdeći da nije bilo tuče u Ambasadi, ali nije govorila o ličnom sukobu sa svojom zamjenicom.

Na Mendelinoj sahrani 60 lidera svijeta i - bh. ambasador

Potkraj 2013. godine Predsjedništvo BiH je izazvalo skandal kada je ambasadora BiH u Egiptu Borivoja Marojevića u ime naše države poslalo da prisustvuje sahrani bivšeg predsjednika Južnoafričke Republike Nelsona Mandele. 

Uslijedile su žestoke reakcije javnosti, s obzirom na to da je na komemoraciju i sahranu Mandeli otišlo čak 60 lidera svijeta, a BiH je takav događaj svela na jednog ambasadora.

Među ministrima nije samo Alkalaj bio skandal majstor. Tu je titulu sebi priskrbio i njegov nasljednik Zlatko Lagumdžija, bivši lider SDP-a, koji je bio šef bh. diplomatije od 2012. do 2014. godine. U septembru 2013. Lagumdžija je naštetio ugledu BiH tokom zasjedanja 68. sjednice Generalne skupštine UN-a kada je u dvoranu "upao" usred obraćanja predsjednika SAD Baraka Obame (Barack). 

zlatko-lagumdzija-najnovija

Lagumdžija: Upao tokom govora Obame 

Bivši hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić doveo je našu državu 2011. godine u situaciju da ostane bez ambasadora pri NATO-u u Briselu jer je, nakon što je mandat istekao Nikoli Radovanoviću, insistirao da tu dužnost obavlja Lidija Korać, iako je ona bila pod četverogodišnjom sankcijom CIK-a BiH zbog utvrđenog sukoba interesa.

U 2010. godini i tadašnji državni premijer Nikola Špirić bio je predmet medijskih napisa zbog skandala koji je izazvao kada je regionalnu konferenciju na Brdu kod Kranja napustio u trenutku dok je govorio premijer Kosova Hašim Tači.