VIJESTI

Neumsko zaleđe: Oni nama svoje smeće, mi njima naša g….

Na deponiju Klepovica odlaže se otpad s Pelješkog poluotoka

M. SMAJKIĆ

4.11.2016

Šta su se svi nahorozili na našu deponiju? Ne znam šta je tu tako interesantno, kada je to prijeratni jugoslavenski projekt: oni nama svoje smeće, mi njima naša g…. Tim riječima dočekao je našu ekipu Pero Čamo, koji sa suprugom, četvero djece, ocem i majkom živi u selu Duži, dva kilometra udaljenom od famozne deponije Klepovica u neumskom zaleđu. Na ovu deponiju od prije rata odlaže se otpad s Pelješkog poluotoka, odnosno općina Ston, Janjina i Orebić.

Iako na prvu nije htio s nama razgovarati o deponiji, jer su ga “neke TV ekipe snimale i  dobro isjekle“, ipak mu nije dugo trebalo da nastavi.

Bura i smrad

- Mi jesmo ugroženi ovdje zbog te deponije, jer bura i burin kada pušu, sav smrad i dim ovamo okreću, ali, vjerujte, puno je gore stanje u hrvatskom selu Imotica, koje je odavde nekih 300 metara zračne linije. Hrvatska, i kada bi pravila svoju deponiju, baš bi bila tu, dakle na isto bi se svelo - priča nam vidno raspoloženi Čamo i naglašava da ne vidi problem u odlaganju smeća iz Hrvatske i ispuštanju kanalizacije u hrvatske vode.

pero-camo

Čamo: Mnogo je gore u selu Imotica

Čamo, koji ima betonaru, ali se bavi i uzgojem smokava i maslina, više bi, kaže nam, volio da mediji pišu o stvarnim problemima Neuma, pogotovo zaleđa, jer, kako objašnjava, u
Dužima je dosta kuća zatvoreno.

Njegove komšije Đuru Miškovića, Boška Bokana Miškovića i Nedeljka Obada zatekli smo kako peku rakiju. Za tu rabotu, kažu nam, nikad nije kasno. Deponija je, kako navode, ranije bila veći problem kada se otpad palio, zbog čega je bilo isparavanja raznih štetnih plinova, ali znaju da je sve spremno za sanaciju Klepovice. I oni bi radije pričali s nama o onome što ih stvarno tišti, a to je put iz Neuma prema unutrašnjosti.

djuro-miskovic

Đuro Mišković: Problem putne komunikacije

Da postoji problem s odlaganjem smeća iz susjednih hrvatskih općina, valjda bi, kaže nam  direktorica JP „Komunalno“ Ljuba Goluža, najprije reagirali u Općini Neum.

- Pa, mi smo ovdje decenijama upućeni jedni na druge. Mi ne možemo raditi vezu s Jablanicom, Stocem ili Mostarom, već s nama najbližim, susjednim općinama. Znači, kanalizacioni sustav Općine Neum preko Malostonskog kanala ide na otvoreno more, iza otoka Mljet i to je neki taj reciprocitet - objašnjava nam Goluža.

Plan sanacije

Boli je, kaže nam, što niko ne postavlja pitanje kako Neum tako mali uopće funkcionira s nedostatnim prihodima, toliko udaljen od kantonalnog i federalnog središta. Potcrtava da je urađen plan sanacije deponije Klepovica i trenutno su, kaže nam, u fazi dobivanja građevinske dozvole. Sredstvima koja im je za to odobrila Svjetska banka neće moći, iznosi nam, pokriti svu investiciju, ali su se, stoga, obratili Vladi Republike Hrvatske, koja je to objeručke prihvatila.

- Hrvatska ima u planu izradu regionalne deponije iznad općine Slano, koja nije daleko od nas, oko 20 kilometara zračne linije i u konačnici, ako budemo imali neki problem s regionalnom deponijom Uborak u Mostaru, imamo namjeru razgovarati s njima da mi tamo vozimo smeće - kaže Goluža.

Suštinski problemi  

- Zaista ne znam zašto baš sada neko pravi problem deponije, jer problem ne postoji. Suštinski problem općine Neum, jedinog bh. grada na moru, jesu neadekvatan put i nesigurna vodoopskrba - kaže nam Goluža.

S općinama s Pelješkog poluotoka, napominje ona, svake godine obnavljaju se ugovori u vezi s deponiranjem otpada. Posebno ističe da njihov otpad, otkako su u EU, dolazi sortiran, bez metala i skoro bez plastike.