BIZNIS

Potpisan Granski kolektivni ugovor za elektroprivrednu djelatnost u FBiH

Omogućava bržu implementaciju u određenim situacijama

Fena

4.11.2016

Granski kolektivni ugovor za elektroprivrednu djelatnost u FBiH potpisali su danas u Sarajevu ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, uime Vlade FBiH,  predsjednik Sindikata eletroenergetskih radnika BiH Omer Sikira, te Dubravko Pervan, uime Nezavisnog sindikata zaposlenika JP Elektroprivreda hrvatske zajednice Herceg Bosne.

Džindić je nakon potpisivanja čestitao  predstavnicima sindikata i svim radnicima u tom sektoru  na uspješno obavljenom pregovaranju i na potpisanom granskom kolektivnom ugovoru.

Naglasio je da potpisani  ugovor važi godinu dana nakon čega će biti razmotreno da li je on dobro sačinjen i ima li potrebe za izmjenama.

Sikira je naveo da je sindikat bio protiv izmjena Zakona o radu u ovako teškim društvenim okolnostima, ali su uskladili granski kolektivni ugovor sa zakonom na način da su obje strane u pregovorima jednako i nezadovoljne i zadovoljne. 

Istakao je da novi granski kolektivni ugovor omogućava njegovu bržu implementaciju u određenim situacijama. 

Pervan je rekao da je pregovarački tim Vlade bio korektan, kao i da su na dobrom putu da razviju dobro socijalno partnerstvo.

Dodao je da je granski kolektivni ugovor izmijenjen u odnosu na dosadašnji, ali da su te izmjene bile neminovne budući da je čitavo društvo u lošijoj poziciji nego što je bilo prije devet godina.

Danas potpisani granski kolektivni ugovor za elektroprivrednu djelatnost u FBiH odnosi se na oko 6.000 radnika u tom sektoru i stupa na snagu 1. januara 2017.