NAUKA

Mladi IT poduzetnik briljirao na sajmu inovacija i osvojio nagradu od 5.000 KM

Izabran najinovativniji startup u regionu

Redakcija

4.11.2016

Mladi programer i poduzetnik iz Travnika, Jasmin Fajkić, osvojio je prvu nagradu i 5.000 KM za svoj startup MobiFIT na jučerašnjem sajmu inovacija i najboljih startup ideja regiona, Sarajevo Unlimited, održanom u hotelu Holliday.

Osnivač MobiFIT-a je svojim idejama oduševio najiskusnije poslovne ljude iz regije i svijeta koji su izabirali najbolji među 20 najinovativnijih startupova. Riječ je o mobilnoj aplikaciji koja pruža mogućnost odabira raznolikog sadržaja za vježbanje i opuštanje u najposjećenijim fitness, wellness i sportskim centrima Sarajeva.

Jasmin je polaznik ITAcademy u Sarajevu na smjeru programiranja. Od početka školovanja za programera, počeo je razvijati ideje za različite aplikacije, a prva koju je realizovao u cjelosti jeste MobiFIT.

Kako doći do dobre ideje?

Kako to obično biva u svijetu aplikacija, ideja je došla kao posljedica rješavanja problema koji ga je mučio.

- Ideju za MobiFIT dobio sam birajući adekvatan fitnes centar za sebe. Nisam bio zadovoljan pojedinačnim ponudama, te sam istraživao da li postoji neki paket u sklopu kog mogu kombinovati treninge - kazao je Fajkić.

Jasmin je znao da je za dobar proizvod potreban tim. Zajedno s njim na projektu su radili suosnivači Sanjin Imanić i Tijl Verbert, a u izradi su učestvovali i drugi polaznici ITAcademy.

… a kako je realizovati na pravi način?

Ovaj projekat ubrzo je privukao pažnju Networksa, preduzetničkog centra za podršku najboljim startup idejama u BiH. Kroz ovu saradnju aplikacija je usavršena do najsitnijih detalja i već ima prve zadovoljne klijente.

Prvi korak za dobar proizvod jeste određivanje grupe ljudi kojoj se obraća.

avaz-slika2

Fajkić: Za dobar proizvod potreban tim

- Trenutno MobiFIT aplikaciju i servis mogu koristiti samo registrovane kompanije, udruženja i ambasade. Cilj nam je da uposlenicima kompanija omogućimo da na najbrži i najkvalitetniji način pronađu aktivnost za sebe. Da li će to biti fitness, bazen, joga ili spa – ostaje na njima. Sve ove ponude mogu pronaći na aplikaciji i jednim klikom zakazati termin - kazao je on.

Korisnici ove fantastične aplikacije moći će isprobati i kombinovati različite tehnike vježbanja i otkriti šta im najviše odgovara. I sve to po povoljnijim cijenama od dostupnih.

Da mobilne aplikacije imaju veliki porast upotrebe, pokazuje i najnovije istraživanje koje je sprovela američka kompanija ComScore. Ovo istraživanje pokazalo je da korisnici 60 posto vremena provedenog na internetu ostvaruju preko mobilnih uređaja. Nije čudo da raste i potražnja za dobrim idejama, ali i programerima mobilnih aplikacija koji će ih realizovati.

Ovu fantastičnu aplikaciju za Android i iOS možete preuzeti na Google Playu ili websiteu mobifit.club.