BIH

Najsretniji dan mi je bio kada sam dobio plaću

Mladen Pauković, "dijete leptir", našao zaposlenje

M. ZGONJANIN

3.11.2016

Živite svoje snove i živite punim plućima i samo hrabro kroz život, ma koliko da je teško, poručuje Mladen Pauković (26), "dijete leptir" iz Prijedora, koji je nedavno, sa zvanjem informatičara i sjajnim rezultatima na kursu za Joomla CMS sistem programiranja, dobio svoj prvi posao. "Djeca leptiri" nazivaju se mališani, ali i odrasli ljudi koji boluju od bulozne epidermolize, genetske kožne bolesti.

Mali dio

Pauković radi u internet-igraonici, dakle ne baš sto posto u svojoj struci, ali je presretan, jer posao je posao. U međuvremenu je legla i prva plaća, koju je skoro u cijelosti "dao u kuću". Da roditelji mogu pokriti režije, kupiti najpotrebnije i pomoći njegovom bratu, koji, nažalost, boluje od najtežeg oblika epilepsije.

- Sebi sam ostavio samo mali dio, tek toliko da imam džeparac do kraja mjeseca. Kada sam dobio prvu platu, to je bio i moj najsretniji dan u životu, jer sam dugo sanjao o trenutku kada ću moći izgovoriti: "Bila je plata" - priča Mladen. 

Život ga, zbog rijetke bolesti, zaista nije mazio. 

- Iako je danas teško, možda bude i sutra, prekosutra, ali kad-tad mora biti bolje, pa nebitno bilo to sutra, prekosutra ili za pet do deset dana, ali bit će bolje. Budite uporni, budite uvijek pozitivni, jer kako razmišljate, tako i bude - poručuje ovaj hrabri mladić, koji je na listi svojih želja prekrižio prvu, da dobije posao.

Nema odustajanja

Ima želju da, uz engleski koji govori odlično, nauči i njemački jezik, da barem malo poboljša svoje zdravstveno stanje i da jednog dana zasnuje svoju porodicu.

- To će biti i najteže, ali nema odustajanja, nikad se ne zna - kaže s prelijepim osmijehom  Mladen, koji zahvaljuje Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, Milenku Đakoviću, zamjeniku gradonačelnika, i Gradu Prijedoru, koji su ga bodrili i pomogli mu da ostvari svoj san, da radi. 

Pronašao snagu

- Na osnovu sveopšteg stanja u državi ponekad bih pomislio da nikad neću imati šansu da radim. No, na kraju, kada bih sve sagledao, uvijek sam pronalazio neku snagu koja me tjerala dalje. I evo, hvala Bogu, moja želja da dobijem posao napokon se ostvarila - kaže Mladen, koji je vjerovatno i jedino "dijete leptir" u BiH s radnim mjestom.