BIH

Izetbegović: Koalicija SDA i SBB bez alternative, ako bilo koja stranka bude isključena, nećemo imati stabilnosti

Nakon današnjeg sastanka javnosti se obratio lider SDA

S. D. - E. Ma.

3.11.2016

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović komentarisao je nakon današnjeg sastanka hapšenje 10 pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane u Orašju.

- S obzirom da se radi o Hrvatima koji su optuženi za ratne zločine imamo jaku rekaciju hrvatskog člana. Mislim da to trebamo pustiti sudovima i tužilaštvima. Ne možemo se uplitati u njihov rad - kazao je Izetbegović.

Kako je kazao, žestoke reakcije iz Hrvatske na hapšenje bivši pripadnika HVo-a su ga iznenadile.

- Mene je začudila reakcija iz Hrvatske, neki stavovi prema nama političarima. Nismo mi sudije,ne mogu se političari i ne smiju se uplitat - poručio je Izetbegović.

Izetbegović se dotakao i odnosa sa svojim koalicionim partnerom, liderom SBB-a Fahrudinom Radončićem.

- Moji odnosi sa Radončićem su službeni, hladni i mi nismo u koaliciji zbog Radončića i Izetbegovića. Nije riječ o vlasti već o stabilnosti. SBB i SDA nema alternative. Ako bilo koja bude isključena, nećemo imati stabilnosti u državi - kazao je lider SDA.

Lider SDA prokomentarisao je navode o ugroženosti Hrvata u Bosni i Hercegovini.

- To je jedna mantra koja se pokušava etablirati. Hrvati u FBiH drže na hiljade mjesta Upravnim i Nadzornim odborima. Bošnjaci ostaju kraćih rukava. Bošnjaci su tri puta brojniji od Hrvata. Ne možete nijednu odluku donijeti bez konsenzua sa Hrvatima - kazao je Izetbegović.

Izetbegović je odgovorio i na pojedine optužbe iz Hrvatske nakon hapšenja pripadnika HVO-a u Orašju.

- Kakve ja mogu imati veze sa hapšenjem pripadnika HVO-a. Slabo mene više šta plaši, nakon što smo sve preživjeli. Ne mogu se baviti onim gdje nemam utjecaja. Kakve ja mogu imati veze s tim? - pita se Izetbegović.