VIJESTI

Fond za zaštitu okoliša i "ViK" počinju raditi na strateškom planu snabdijevanja KS vodom

Dogovor direktora Fuada Čibukčića i Nezira Hadžića

Redakcija

3.11.2016

Stručni timovi Fonda za zaštitu okoliša FBiH i KJKP "Vodovod i kanalizacija" Sarajevo u ponedjeljak (7. novembar) počinju zajednički rad na iznalaženju najboljeg i najbržeg načina za rješavanje snabdijevanja Kantona Sarajeva vodom.

Pokretanje inicijative za zajednički, agilniji rad na konačnom rješenju najvećeg problema građana bh. prijestonice, rezultat je razgovora direktora Fonda Fuada Čibukčića i direktora KJKP "ViK" Nezira Hadžića.

Dogovorena je dinamika stvaranja uvjeta za što skoriji početak realizacije, a u skladu s ocjenama struke.

Ove dvije institucije temelj za zajedničku saradnju našle su u master planu "Crna rijeka", čija je revidirana verzija već na raspolaganju stručnjacima. Ovim bi se pitanje redovnog snabdijevanja Kantona Sarajeva vodom riješilo u narednih 20 godina.

Pored toga, direktori Čibukčić i Hadžić dogovorili su saradnju u sklopu projekta "Čista Miljacka" na kojem Fond za zaštitu okoliša već zajedno radi sa kolegama iz RS.

Radi se, naime, o projektu izgradnje prečistača na entitetskoj liniji pored Sarajeva, zahvaljujući kojem bi u glavni grad BiH ulazila čista rijeka Miljacka.

U tom kontekstu, od krucijalnog značaja bit će da se povede računa o pitanju kanalizacije koja se izlijeva u Miljacku, a u tom smislu će KJKP "ViK" dati svoje raspoložive resurse.