BIH

Odbijen prijedlog za smjenu Vahida Ćosića

Jednoglasnom odlukom

A. Du.

2.11.2016

Nezavisni odbor MUP-a Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici jednoglasno je odbio smjenu policijskog komesara Vahida Ćosića.

U saopćenju Nezavisnog odbora se navodi sljedeće:

- Inicijativa Ministara MUP-a Kantona Sarajevo za smjenu policijskog komesara je neprihvatljiva iz razloga što ne sadrži dokaze na temelju kojih bi se pokrenuo postupak za smjenu policijskog komesara, a kako je to propisano članom 50. Zakona u unutarnjim poslovima Kantona Sarajevo.

Također, obavještavamo javnost da je Neovisni odbor na vlastitu inicijativu, dana 12. 10. 2016. godine poduzeo aktivnosti na prikupljanju dodatnih informacija i dokaza, u cilju utvrđivanja eventualne odgovornosti policijskog komesara MUP-a Kantona Sarajevo, te su u tom smislu prikupljene informacije od: 1. Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Državne agencije za istrage i zaštitu, Granične policije BiH, Obavještajno sigurnosne agemcije BiH, Federalne uprave policije, Kantonalnog tužilaštva KS, Komisije za sigurnost Skupštine KS, Premijera Vlade KS, Ministra unutrašnjih poslova KS, policijskog komesara, Sektora za pravne, logističke i kadrovske poslove MUP KS, Načelnika sektora uniformisane policije KS, Načelnika sektora kriminalističke policije KS.

Neovisni odbor je zakazao raspravu po rješenju o pokretanju disciplinskog postupka protiv policijskog komesara MUP-a KS, za dan 7. novembar 2016. godine, kada će prvostepeni disciplinski organ donijeti odluku o ovom predmetu, navodi se u saopštenju.