GLOBUS

Teorija zavjere: Bombaš-samoubica je lažan, ljudi su glumili da su mrtvi?!

Zanimljiv video i još zanimljivija tvrdnja

Redakcija

2.11.2016

Iračka je policija objavila da je u nedjelju u šijitskim četvrtima Bagdada došlo do pet eksplozija, odnosno da je automobil-bomba podmetnut uz jednu tržnicu na sjeverozapadu grada usmrtio desetero i povrijedio 34 ljudi.

Svjetski su mediji informaciju prenijeli, međutim u srijedu ujutro se na društvenim mrežama pojavio video koji je nagnao mnoge da se upitaju je li doista tome bilo tako.


Naime, zapis je pokazao da je eksplozija automobila bila kontrolirana, da su poginuli zapravo bili glumci, odnosno da je čitav prizor najvjerojatnije insceniran u svrhu ratne propagande.

Da je upravo o navedenoj tržnici riječ prvi su posumnjali članovi društvene mreže Reddit, koji su uočili da je mjesto radnje sa snimke identično onome s agencijskih fotografija objavljenima tog dana.

Snimka je upravo zbog tog otkrića postala silno popularna na brojnim platformama, međutim unatoč tome što ju je do sada vidjelo već 'pola svijeta',  na optužbe da je napravljena u svrhu manipulacije službeno još niko nije odgovorio.

Bez namjere da upiremo prstom, pogledajte u nastavku sporni zapis i vi, a potom i fotografiju preuzetu s jedne od agencija. Vrata, grafiti, mjesto eksplozije... sličnost je zaista nemoguće osporiti.