VIJESTI

Pitali smo građane: Kako komentirate sve češće "nestanke" djece u BiH?

Glas naroda

Mi. H./M. H./D. Pa.

30.10.2016

"Nestanak" djece u BiH iznenada je postao trend koji sve više zabrinjava. Srećom, od brojnih posljednjih slučajeva, nijedan do sada nije imao tragične posljedice, ali javnost se s pravom pita hoćemo li uopće ozbiljno shvatiti neki budući, ne daj Bože, stvarni slučaj nestanka ili, još gore, otmice djeteta.

Posljednji zabilježeni dolazi iz Lukavca, gdje su prekjučer dvije učenice osnovne škole policiji prijavile lažnu otmicu. Samo dva dana prije u šumi je uspješno okončana potraga za dvoje 12-godišnjaka u Petrovu kod Doboja, za koje se ispostavilo da su se svojevoljno udaljili od kuća. 

Kako su u posljednjih 15-20 dana u nekoliko bh. gradova, poput Sarajeva, Zenice, Livna, prijavljeni lažni ili stvarni pokušaji otmice djece, najčešće ispred škola, pitali smo i građane šta misle o ovakvim slučajevima.

Sarajevo

esma-dzindo

Esma Džindo

- Čitam stalno da se dešavaju otmice, ali, srećom, nije bilo nikakvih posljedica. Roditelji trebaju povesti više računa i razgovarati s djecom o svemu te ih posavjetovati. Ovo je ozbiljna stvar i ne treba se šaliti s tim.

fahrudin-kulas

Fahrudin Kulaš

- Ne mogu vjerovati da su se pokušaji otmica dešavali u blizini škole. S razlogom roditelji vode djecu u školu, jer ih poslije takvih događaja ne smiju same pustiti. Na svu sreću, to su bili pokušaji, ali trebamo biti svjesni da se to stvarno može dogoditi.  

alija-sabljica

Alija Sabljica

- Strahujem za djecu jer je ova priča, izgleda, postala svakodnevica. Ovo nije igra i lažne otmice mogu prerasti u stvarnost. Trebamo se probuditi i biti svjesni da se to danas, sutra može desiti. Na vrijeme treba reagirati, jer će već biti kasno kada djeca počnu nestajati.  

Mostar

safeta-badzak

Safeta Badžak

- Djeca se snalaze na razne načine, da ne bi otišli u školu i slično. Bez obzira, svaku prijavu policija i istražni organi trebaju provjeriti i ispitati. Ako je lažna, onda nema veze. Ipak, mislim da se te otmice dešavaju, djeca se odvode u druge države, prodaju.

jelena-milicevic

Jelena Miličević

- Policija mora provjeriti sve prijave jer nikada ne znamo je li to laž ili istina. Nažalost, to je u svijetu postalo popularno da se izmišlja. Mene je, iskreno, malo strah jer mi kao običan narod ne znamo šta je laž, a šta istina i naravno da ćemo se zabrinuti za djecu.

dina-sarac

Dina Sarač

- Nekad vjerujem, nekada ne vjerujem jer policija nije ništa utvrdila. Mislim da je to samo da se digne strah, hampa, nešto. Ipak, ne daj Bože da se desi. Svakoj majci koja ima malu djecu kažem da pazi i čuva na njih. Treba biti oprezan, a policija treba da provjeri sve prijave.

Zenica

ifeta-hasanovic

Ifeta Hasanović

Strašno je, imam unuku i umirem od straha. Roditelji i nadležni svakako bi trebali posvetiti više pažnje. Vodim unuku u školu, kad je vidim, ne vjerujem da je sve uredu dok je ne uhvatim za ruku. Toliki je strah.

kerim-sacak

Kerim Sačak

Još se nisu dokazale, sve su to za sada lažne prijave i slučajevi kod problema razvedenih roditelja. Policija je svaki put reagirala pravovremeno. Roditelji bi, također, trebali posvetiti više pažnje svojoj djeci.

azra-okic

Azra Okić

Ne znam uopće je li to sve istina, pogotovo ovo posljednje kod nas u Tetovu što se dogodilo. Ono što se u Sarajevu dešava krajnje je zabrinjavajuće. Mislim da policija slabo reagira.