VIJESTI

U BiH 7.263 učenika u školama uče turski jezik

U okviru projekta "Moj izbor je turski"

Fena

30.10.2016

U okviru projekta "Moj izbor je turski" sutra će u Ambasadi Republike Turske u Sarajevu biti potpisan protokola o saradnji uz prisustvo ministrice obrazovanja Federacije BiH Elvire Dilberović, zamjenika ministra obrazovanja Istanbula dr. Orhan Erdem-a, kantonalnih ministara obrazovanja BiH, direktora Ureda za obrazovanje Istanbul Ömer Faruk Yelkenci-ja i predsjednika Instituta Yunus Emre prof. dr. Şeref Ateş-a, najavljeno je iz Instituta Yunus Emre Sarajevo.

U sklopu programa školama u Bosni i Hercegovini u prvoj etapi će škole iz Turske dodijeliti 150 pametnih tabli, 300 projektora, 500 bijelih tabli i različiti pokloni čija ukupna vrijednost iznosi oko milion dolara.

U okviru projekta "Moj izbor je turski" koji vodi Institut Yunus Emre Sarajevo, turski se kao drugi strani jezik izučava u državnim školama BiH od školske 2011/2012. godine.

Projekat je u školskoj 2011/2012. godini počeo sa 1.100 učenika, a u ovoj školskoj godini je 7.263 učenika koji uče turski jezik.

U školama u BiH u okviru ovog projekta organiziraju se takmičenja na kojima je do sada učešće uzelo više od 1.500 učenika koji uče turski jezik, a pobjednici su nagrađivani odlascima u Tursku, laptopima i tabletima.

U okviru projekta bratskih škola koji se vodi unutar projekta "Moj izbor je turski", 30. novembra 2015. godine između Ministarstva obrazovanja Federacije BiH i Ministarstva obrazovanja Republike Turske potpisan je protokol o saradnji.

Radi poboljšanja kvalitete nastave turskog jezika, kao i radi poboljšanja atmosfere u učionicama formiraju se kabineti turskog jezika. Aktivnosti na opremanju kabineta započete su u školskoj 2015/2016. godini sa tri kabineta, a u 2016/2017. školskoj godini se intenzivno nastavlja s radovima, tako da će u narednom periodu svaka škola koja ima predmet turski jezik imati i kabinet za taj jezik. Za nastavnike koji u školama BiH drže nastavu turskog jezika periodično se organiziraju seminari, gdje im se pruža prilika razmijene znanja o metodama i tehnikama podučavanja.