SPORT

Sanela Jenkins o preuzimanju FK Sarajevo za "Avaz": Šta bi bilo kad bi bilo?!

Jedna od najbogatijih Bosanki u svijetu

Admir DRINJAKOVIĆ

30.10.2016

Ostvarila je svoj san, postala obrazovana, bogata i slavna, ali nikada nije zaboravila svoju domovinu. Nebrojeno puta učestvovala je u humanitarnim akcijama u Bosni i Hercegovini, a danas navijači Fudbalskog kluba Sarajevo priželjkuju da u ličnoj karti koševskog premijerligaša piše – vlasnik kluba Sanela Dženkins (Jenkins).

U intervjuu za “Dnevni avaz” 43- godišnja Sarajka s adresom u Kaliforniji govori postoje li šanse da se to ostvari u bližoj budućnosti, o balkanskim predrasudama, fudbalu, dosadašnjim kontaktima s koševskim rukovodstvom…   

Viši nivo

Šta bi mogao biti Vaš motiv da razmišljate o ulasku u vlasničku strukturu FK Sarajevo?

- Prije svega, moja ljubav prema sportu i zdravom životu. Fudbal volim od malih nogu. Željela bih da se taj sport podigne na viši nivo i da se uvedu još viši standardi. Kad se pojavila mogućnost za investiranje u Sarajevo, to mi je izgledalo interesantno pa sam imala neke razgovore – kaže Dženkins na početku intervjua.

Može li žena biti gazda kluba s obzirom na predrasude u BiH kada je u pitanju ženski spol i njegova zastupljenost na važnim funkcijama u svim sferama društva?

- Naravno da može. Ne mislim da neko ima predrasude kada se ostvare rezultati. Pitajte navijače bilo kojeg kluba i mislim da će to potvrditi, oni žele rezultate, golove, titule...

Šta bi bili Vaši prvi potezi kada biste, recimo, preuzeli FK Sarajevo?

- Šta bi bilo kad bi bilo?! Svaki ozbiljan biznis zahtijeva ozbiljan menadžment. Provjerila bih upravljačku strukturu. Ako je dobra, radili bismo dalje skupa, ako se može unaprijediti, dovela bih pojačanje u menadžment. A, nakon toga, juriš na vrh i dalje u Evropu.

Koje fudbalere cijenite kako u BiH, tako i u svijetu?

Pratim vijesti

- Moja zvijezda djetinjstva bio je Brazilac Pele. Prijateljima sam rekla da hoću da ga upoznam i nisam se smirila dok se taj susret nije i desio. Naravno, veoma cijenim Dejvida Bekama (Beckham), s kim sam u dobrim odnosima. Danas su u svijetu najbolji Portugalac Kristijano Ronaldo (Cristiano), Lionel Mesi (Messi), Francuz Pol Pogba (Paul)... 

Logično, meni su najdraži Edin Džeko, Miralem Pjanić, Vedad Ibišević i svi naši “Zmajevi”, o kojima redovno pratim vijesti putem svog profila na internacionalnoj fudbalskoj mreži Footgoll.com. 

Nadam se da ćemo se uskoro tamo sresti, a valjda nekada i uživo. Možda skoknem da vidim kako Džeko trese mreže po Italiji, a nadam se da će dati koji gol Grčkoj u predstojećoj kvalifikacijskoj utakmici.

Koliko uopće imate vremena da pratite dešavanja u fudbalu?

- Moj sin trenira fudbal pa mi je tako ostao sport broj jedan o kojem se priča u kući. Bila sam na nekim velikim utakmicama, ne tako često, ali kad me put nanese, vrlo rado.

Podrška “Zmajevima”

Radujete li se uspjesima reprezentacije BiH?

- Naravno, državni tim je na prvom mjestu. Uvijek imaju podršku i želim im mnogo sreće u kvalifikacijama za plasman na Svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiji. Inače, dok sam živjela u BiH navijala sam za Sarajevo. Prije rata sam išla na utakmice na Koševu i Grbavici.

Prati mlade talente

dzenkins-zelena-majica

- Sva dešavanja u najpopularnijem svjetskom sportu pratim na internacionalnoj fudbalskoj mreži www.footgoll.com. Ona je dovela na jedno mjesto mlade talente, igrače, klubove, trenere, medije i sve druge ljubitelje fudbala.