REGION

Zločin koji je šokirao Balkan: Platio dvojici ubica da mu zakolju oca, a sve zbog komada zemlje

Priznanje

Redakcija

29.10.2016

Ratomir Maletin (38) naručio je ubistvo svoga oca, kako nezvanično saznaje Blic, od dvojice Srbobranaca, Milana Manojlovića (29) i Vukmana Filipovića (25), i Denisa Omanovića (36) iz Savinog Sela.

Ova trojka spremala se da u srijedu ili četvrtak ubije Jovu, ali je policija osujetila njihov plan i uhapsila nalogodavca. Kako saznajemo, grupa osumnjičena za spremanje ubistva odranije je poznata policiji, a kao vođa označen je Omanović, koji je još kao mladić bio hapšen jer je 2004. uz pretnje opljačkao trafiku. Veza sa naručiocem bio je, kako se pretpostavlja, Filipović. Maletin je jučer priveden u Više javno tužilaštvo u Somboru, a posle saslušanja predloženo je da u pritvoru ostane do 30 dana. Kako saznajemo, traženo je da se uradi i kombinovano vještačenje, a njega će ispitati i psiholog.

- Sin je priznao da je htio da ubije oca. Njegovo obrazloženje je da je to uradio zbog para. Navodno, kao poljoprivrednik uzeo je kredite od dvije banke. Novac nije uložio da imanje napreduje, već ga je potrošio, ni sam nije znao na šta. Banke su počele da traže potraživanja, našao se u finansijskoj stisci i odlučio je da ubije oca - saznaje "Blic" od izvora bliskog istrazi.

Komšije pričaju da su svađe oko nasljedstva, a pogotovo oko zemlje česte, ali da su šokirani da je Ratomir želio oca mrtvog.

- On je to mislio da proda i uzme dobre pare. Zato se ovdje roditelji i djeca stalno svađaju, oni bi da rasipaju, a mi da čuvamo - ispričao nam je stariji mještanin Turije.

Podsjetimo, policija je uhapsila Ratomira koji stanuje preko puta oca u srijedu uvečer, dok je kod trojice potencijalnih ubica pronađen pištolj, nož i eksplozivna naprava. Želja sina bila je da se otac zakolje, ali su razrađivani planovi i za ubistvo bez kontakta, a druge opcije su bile eksplozija i likvidacija iz pištolja.

Jova je juče ispričao da nije ništa znao o sinovovom planu, ali da ga je debelo koštao prethodnih godina, jer mu je dva puta popravljao kola, što ga je koštalo 4.000 eura, a dao mu je i 15 jutara zemlje.

- S njim sam bio na službeno, loše je to što je radio. Zemlja je bila njegova, ali plod uživanja moj, tako da nije mogao da je proda. Upao je u kredite i zato je bio u problemu - ispričao je Jovo.

Vrijednost sporne zemlje je oko 110.000 eura, a Ratomir je grupi koja je trebalo da mu smakne oca dao nekoliko stotina hiljada dinara i kupio im "fijat uno"

Mogu da prođu sa novčanom kaznom

Protiv trojice potencijalnih ubica krivična prijava biće podneta u redovnom postupku. Oni se sumnjiče za djelo neprijavljivanje pripremanja krivičnog djela, što znači da oni po zakonu mogu da prođu samo sa novčanom kaznom, ali mogu da dobiju i zatvorsku kaznu u trajanju do godinu dana.