VIJESTI

Misija OSCE-a vraća priznanje Narodnoj Skupštini RS!

Saopćenje za javnost

Redakcija

28.10.2016

Misija OSCE-a u BiH saopćila je da ne može prihvatiti priznanje koje joj je uručeno u ime Narodne skupštine RS.

Narodna skupština RS obilježila je u ponedeljak 25 godina od početka rada, a tim povodom dodijeljene su i povelje Narodne skupštine RS zaslužnim pojedincima i institucijama.

Među istaknutima našli su se  Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Momčilo Krajišnik, ali i diplomatska Misija OSCE-a u BiH.

- Ističemo da Misija OSCE-a u BiH nije bila upoznata s detaljima protokolarnog dijela i nismo znali kome će sve biti dodjeljena priznanja. S druge strane, želimo naglasiti da odlikovanje ratnih zločinaca nije prihvatljivo i ratni zločinci ne bi trebalo da imaju bilo kakvu ulogu u javnom ili političkom životu u BiH - kazali su iz OSCE-a.

Iz Misije OSCE-a rekli su da sa Narodnom skupštinom RS imaju saradnju od 1996. godine kroz provođenje različitih programskih aktivnosti koje imaju za cilj unapređenje njihovog rada.

Ranije su veličanje ratnih zločinaca u entitetskom zakonodavnom organu osudili Delegacija Evropske unije u BiH, Ured visokog predstavnika (OHR) u BiH i Ambasada SAD.

Najoštrija osuda veličanja ratnih zločina stigla je iz OHR-a. Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko tim povodom je rekao kako je "neprihvatljiva praksa u modernom i civilizovanom svijetu da se odaju priznajja osuđenim ratnim zločincima".

Podsjetio je kako je Republika Srpska "zakonski uspostavljena 1995. godine Ustavom BiH, koji je dio Aneksa 4 Općeg okvirnog sporazuma za mir te da je Narodna skupština RS-a, kao dio zakonodavne vlasti, u obavezi da poštuje jednakopravnost svih konstitutivnih naroda, kao i da promovira mir, toleranciju i pomirenje u skladu s Dejtonskim sporazumom i Ustavom Republike Srpske".

- Glorificiranjem ratnih zločinaca, vlasti RS su propustile priliku da RS predstave kao politički zreo, moderan i progresivan entitet za sve konstitutivne narode i građane - poručio je Inzko.