VIJESTI

Istražujemo: Vojnici gladuju, a brigadiri masovno odlaze u penziju!

Jedni Oružane snage BiH napuštaju zbog loših uvjeta, drugi zbog dobrih primanja po okončanju karijere

Autor:M. AŠČIĆ

28.10.2016

Ukupno 51 brigadir Oružanih snaga (OS) BiH penzionisan je od sredine prošle godine do danas, a na osnovu zahtjeva za prijevremeno penzionisanje po izuzetnim uvjetima, čime ostvaruje maksimalnu penziju od 2.182 marke, otkriva „Dnevni avaz“. Informacija o broju penzionisanih vojnika potvrđena nam je jučer i u Ministarstvu odbrane (MO) BiH.

Masovna pojava

Samo 2015. godine penzionisano je 27 brigadira, a od početka 2016. do danas njih čak 24, navodi se u odgovoru MOBiH. Radi se o brigadirima prosječne starosti od 45 godina, od kojih je većina vojnu misiju služila u inozemstvu, a penzionisani su na osnovu Zakona o OSBiH, prema kojem brigadiri sa 20 godina radnog staža, bez obzira na godine starosti, mogu biti penzionisani. To znači da na godišnjem nivou imaju primanja i do 26.000 KM.

Iako se ranije radilo o izuzetnim slučajevima, saznajemo da je ova pojava sada uzela maha, a svakodnevno na adresu MOBiH stižu zahtjevi brigadira, koji na ovaj način ostvaruju penzije više nego što su imali plaće.

Zanimljivo je da zagarantirana penzija otpuštenim vojnicima OSBiH, koji su kasnije penzionisani, iznosi svega 350 maraka, a “običnog” profesionalnog vojnika OSBiH od 450 do 700 maraka. Ovakav način isplate penzija, ako se broj brigadira bude povećavao, ugrozit će održivost Federalnog zavoda PIO/MIO.

Drugi poslovi

S druge strane, kada su u pitanju Oružane snage BiH, sve je veći broj onih koji se svakodnevno žale na uvjete boravka u kasarnama, ishranu, lošu odjeću, ali i mizerne plaće. Grupa vojnika iz Zenice, koja je željela ostati anonimna, a čija su imena poznata redakciji, kažu da svakodnevno jedu istu hranu, većinom konzerviranu, i da zbog niskih plaća već uveliko traže druge poslove.

- Osim što smo, da kažem, skoro uvijek gladni, plaća nam je oko 700 KM. Ja sam jedan od onih koji već traže drugi posao. To radi svaki drugi vojnik. Uslovi su zaista loši, bolje je bilo poslije rata nego sada - rekao nam je jučer jedan od vojnika.

Istraga o konzervama

Istražni organi BiH već mjesecima provjeravaju ko je i po čijem nalogu, o čemu je naš list prvi pisao, prije nekoliko godina nabavio 27 tona konzervi ribe, koja je najprije bila smještena u kasarni u Butilama. Kasnije je utvrđeno da je konzervama istekao ili istječe rok trajanja. Ista je situacija s desetinama litara soka kojem je istekao rok još kada je kupljen, a nabavljen je u Srbiji.

51 brigadir od 2015. do danas otišao u prijevremenu penziju

2.182 marke visina penzije

26.000 KM primanja brigadira na godišnjem nivou

350 KM zagarantirana penzija otpuštenom vojniku

700 KM plaće običnih vojnika