VIJESTI

Galijaševiću i njegovoj supruzi povrijeđena ustavna prava na slobodu i sigurnost te slobodu kretanja

Ustavni sud BiH prihvatio apelaciju bihaćkog gradonačelnika

M. Dedić

28.10.2016

Ustavni sud  BiH je na sjednici održanoj 10.oktobra zaključio je da je u predmetu određivanja mjera zabrane u predmetu bihaćkog gradonačelnika Emdžada Galijaševića i njegove supruge Adelaide Općinski sud u Bihaću načinio povredu ustavnih prava na slobodu i sigurnost te slobodu kretanja.

Po zaključku ove sudske istance utvrđeno je kršenje Ustava BIH, Evropske konvencije i  Protokola broj 4 uz Evropsku konvenciju jer im je sud izrekao mjere zabrane a da prije toga nisu izvedeni pred sudiju radi davanja iskaza na okolnosti  radi kojih su predložene te mjere. 

Tako je Adelaida Galijašević uhapšena 15.juna 2016.godine iako je protiv nje tek 4. jula donesena naredba za provođenje istrage. Supružnicima Galijašević bilo je zabranjeno vršenje poslovnih aktivnosti, prilazak i boravak u zgradi organa uprave Grada Bihaća, kao i rad, a da nisu saslušani na okolnosti za koje ih se tereti.

Podsjećamo , Emdžad Galijašević je lišen slobode 15.juna i u pritvoru je proveo 15 dana zbog uzimanja mita od bihaćkog poduzetnika.

Nakon toga Općinski sud u Bihaću im je dva i po mjeseca  zabranio kretanje u određenim dijelovima grada, dolazak na radno mjesto i sastajanje sa određenim ljudima a da nisu prethodno  dobili mogućnost da se izjasne o zahtjevima Tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK).

U ovom  periodu osim što im je onemogućeno da rade,  uz ograničenje kretanja, nisu imali, između ostalog, ni  mogućnost da učestvuju na lokalnim izborima čime su  po zaključku Ustavnog suda  povrijeđena njihova osnovna ljudska prava.