NOGOMET

Džeko u jurišu na Zlatnu loptu

Sjajna sezona kapitena BiH

M. T.

28.10.2016

Kakav juriš! Da je Edin Džeko prošle sezone radio ono što radi u ovoj, Romini navijači odavno bi mu podigli statuu pred stadionom. No, ono što nije učinio tada, radi sada. 

Nakon loše prve sezone u Romi, u kojoj je zbog više razloga iznevjerio visoka očekivanja navijača i uprave, kapiten nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine u drugoj je počeo pokazivati pravo lice, ono koje se od njega i traži. Nemilosrdnim serijalom pogodaka, kojih već sada na ligaškom kontu ima više nego u čitavoj prošloj sezoni (8), Edin drži Romu korak iza lidera Juventusa, u "Vučicinoj" potjeri za prvim naslovom prvaka od 2001. godine. 

Deset iz deset


S nova dva pogotka, sada protiv Sasuola, Džeko je izjednačio rekord legendarnog Gabrijela Batistute iz sezone 2000/2001., koji je u prvih 10 kola postigao isto toliko golova. Argentinski napadač je u toj sezoni, u kojoj je Roma osvojila posljednji naslov prvaka Italije, postigao 20 pogodaka, a Edin je na dobrom putu da nadmaši njegov učinak i upiše se u Romine knjige historije.  

No, osim toga, Džeko je na putu da napravi još jedan podvig, do kojeg do sada nije došao nijedan naš nogometaš. Naš nogometaš trenutno zauzima drugo mjesto u poretku za "Zlatnu kopačku" za najboljeg strijelca Evrope, sa 20 bodova (10 pogodaka pomnoženo s koeficijentom italijanske lige, koji iznosi 2). Ispred njega je samo nogometaš BATE-a Vitalij Rodionov sa 21 bodom, ali s obzirom na to da ovaj nogometaš ima da odigra još svega četiri utakmice do kraja sezone u Bjelorusiji, jasno je da će ga Džeko vrlo brzo preteći. 

Totijev nasljednik
 
Iza našeg napadača su sve zvijezde najjačih evropskih liga, počevši od Kristijana Ronalda (Cristiano) i Lionela Mesija (Messi) pa do Roberta Levandovskog (Lewandowski) i Luisa Suareza, koji je prošle sezone osvojio "Zlatnu kopačku". I niko od njih nema na kontu 10 golova. Najbliži Džeki trenutno je napadač Pari Sen Žermena Edinson Kavani (Cavani), koji ih je uknjižio devet. 

Posljednji Romin igrač, a ujedno i italijanski, u čije je ruke došlo ovo prestižno priznanje je, zanimljivo, Džekin saigrač Frančesko Toti (Francesco Totti). U sezoni 2006/2007. legenda s Olimpika postigla je 26 pogodaka. 

Deset godina poslije, Rominu kompoziciju vuče druga zvijezda, na putu da ispiše klupsku, ali i fudbalsku historiju Bosne i Hercegovine. Samo naprijed, Edine!

Kritike su mi normalne, ali sada mi je lakše 

Bilo je kritika i kritika, koje su išle do te mjere da su ga navijači zbog promašaja prozvali Edin Čijeko (Cieco, znači slijep), ali kao i svakog velikog igrača, verbalni ataci su našeg napadača ojačali i učvrstili u želji da pokaže raskoš svog kvaliteta. 

- Fudbaler sam i, kao i svi, ponekad trpim kritike. To je za mene normalno, jer sam sam sebi najveći kritičar. Prošla sezona mi je bila teška, ali sada je lakše. Bolje poznajem Seriju A i lakše mi je igrati. Postižem golove, ali na tome ne želim stati. Uvijek nastojim biti bolji i nastavit ću još jače. 

Činjenica da sam do sada postigao 10 golova je sjajna i važna je za moje samopouzdanje, ali su mi na prvom mjestu ekipa i njeni rezultati - rekao je Džeko.