VIJESTI

Goražde: "Toyota" za osoblje Doma za stare

Donacija Vlade Japana ustanovama socijalne zaštite u BiH

Al. B.

28.10.2016

Dva od 120 vozila iz donacije Vlade Japana BiH bit će uručena Domu za stare i iznemogle osobe i Centru za socijalni rad u Goraždu. Primopredaja vozila „Toyota RAV 4“ već je obavljena u krugu Doma za stare i iznemogle osobe, čije je osoblje štićenike na ljekarski pregled prevozilo u svojim privatnim vozilima.

- Cilj ovih donacija je da se poboljša mobilnost ovih ustanova i nadam se da će sada uposleni u Domu za stare i iznemogle osobe svojim korisnicima omogućiti kvalitetniji prijevoz do ljekara, a vozilo, čija je vrijednost oko 64.000 maraka, će služiti i za druge potrebe – kazao je ministar zdravstva, socijalne politike, izbjeglih i raseljenih osoba BPK, Damir Dučić (SBB).

Direktor Doma Safet Bajrović ističe kako je ovom donacijom riješen prijevoz pokretnih pacijenata, koji žive u ovoj ustanovi. – Do sad smo to rješavali privatnim vozilima. Ostaje još problem prijevoza nepokretnih korisnika naših usluga i nadam se da će u narednom periodu Dom dobiti i jedno sanitetsko vozilo. Želim se zahvaliti svima koji su učestvovali u realizaciji ove donacije, našem resornom Ministarstvu i Vladi, federalnom ministru Vesku Drljači (SBB), državnom ministru Adilu Osmanoviću (SDA) i naravno Vladi i narodu Japana – ističe Bajrović. 

Projekat je realiziran posredstvom Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva za rad, socijalnu politiku FBiH, a vrijednost donacije Vlade Japana iznosi 7.2 miliona KM. U BiH je već stiglo 40 vozila koja koriste ekološki čisto dizel gorivo, dok će 80 hibridnih automobila biti isporučeno iduće godine.

Vlada BPK Goražde, kazao je premijer Emir Oković, planirala je sredstva i za nabavku vozila za MUP BPK Goražde, kako bi se do kraja ove ili početkom iduće godine obnovio zastarjeli vozni park.